Installationen är enkel och kan utföras på två sätt, antingen med hjälp av en medföljande program eller helt manuellt via routerns inbyggda gränssnitt. Du som någon gång använt en router från D-Link kommer snabbt att känna igen dig.

SmartBeam – en smart lösning
Smartbeam-tekniken använder sex antenner för att följa enheter uppkopplade mot nätverket. På så sätt ska du få bättre täckning och bättre styrka på signalen. På ett par meters avstånd ligger hastigheten på 83 megabit per sekund ned och 47 megabit per sekund upp, på i princip alla filstorlekar. Inga av dessa hastigheter utgör något rekord men får ändå ses som godkända. Lägger vi därtill att hastigheten inte minskar nämnvärt vid avstånd eller enklare hinder, måste vi erkänna att D-Link lyckats.

D-Link DIR-645
D-Link DIR-645 har en lite annorlunda form. I stället för den traditionellt platta, liggande konstruktionen påminner den mest om en halvliters ölburk.

Den här routern har en stpr mängd inbyggda funktioner och för att nämna några: schemalägga regler (till exempel tillgång till internet och mediabibliotek), iTunes server och DLNA (Digital Living Network Alliance). Enheten hanterar ipv6 vilket gör den framtidssäkrad när det kommer till den nya ip-standarden.

Helheten bra, men...
Som helhet är det en mycket bra router för sin prisklass men det finns några minus. Det första uppenbara är att DIR-645 inte fungerar med dual-band. Enheten använder sig alltså enbart av 2.4 gigahertz-bandet. Ett ytterligare minus är att uppkopplingen inte alltid är stabil. Ibland faller den dramatiskt för att sedan åter gå upp. Samtidigt är detta något som du troligen inte kommer att märka av vid normalt utnyttjande.

DIR-645 kanske inte är en superenhet men det återspeglas även i priset och routern passar bra till de flesta hem. Den är mer för stabil uppkoppling i svåra miljöer än för snabb. Du som tänkt utnyttja ditt nätverk till att strömma högupplöst film eller andra bandbreddskrävande aktiviteter bör kanske välja en annan enhet, en med dual band-teknik. Men får du även räkna med att betala åtminstone det dubbla.

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router med Smartbeam
Tillverkare: D-Link, www.dlink.se
Lan: 4 Gigabit Ethernet.
WLAN: Ieee 802.11b, ieee 802.11g, ieee 802.11n, wep, wpa-psk, wpa2-psk, aes.
Storlek (bredd x höjd x djup): 9,7 × 19 × 11.7 cm.
Vikt: 420g.
Övrigt: En usb-port.
Cirkapris: 680 kronor.

Plus: Bra täckning. Fungerar med ipv6.
Minus: Inget dual-band. Endast en usb-port.
Betyg:  (7 av 10)