På avstånd ser den inte riktigt klok ut. Som ett illa ihopsatt och rangligt Lego av ojämna bitar, med skruvar som sticker ut, stora glipor mellan olika delar av musen, små och stora knappar precis överallt och kantiga, utstickande paneler.

Men det visar sig att varje liten udda designdetalj har ett specifikt syfte och är väldigt genomtänkt. Trots det kantiga utseendet är MMO 7 relativt bekväm att hålla i. De utstickande delarna fungerar som stöd för fingrar, och innehåller dessutom extra knappar.

Cyborg MMO 7
Spretigt. Det ät mycket som sticker ut och vill ha uppmärksamhet. men väl i handen upplevs det mesta som bekvämt och naturligt placerat.

Två skruvar sticker ut baktill. De används för att anpassa musen ergonomiskt, vilket ju är bra. Men de ligger också och skaver i handen, åtminstone för vissa användare. Vår testredaktör störde sig tydligt på det, medan ett par andra vi satte den i händerna på inte märkte av det.

Tanka hem eller finjustera själv
MMO 7 är en mus specialanpassad just för MMO-spel, Massive Multiplayer Online. Spel som World of Warcraft, Star Wars: The Old Republic och Rift, där du ofta använder mängder av knappar på tangentbordet och efter hand bygger upp din egen spelstil och uppsättningar av anpassade kommandon.

MMO 7 tar flera av dessa och ger dig möjlighet att programmera in dem i musen i stället. Det finns färdiga profiler för en mängd spel att ladda ned och aktivera, även för andra action- och strategispel.

Och inte bara för spel. På Cyborgs hemsida hittar vi musinställningar med smabbkommandon för Photoshop CS5, Google Earth, Excel och mycket mer. Eller så skapar du din egen, helt efter tycke och smak.

Förutom musens vanliga tre knappar hittar vi här två som används enbart för att låsa musknappar i nertryckt läge (som Caps Lock på ett tangentbord) en som växlar mellan fyra olika muskänslighetslägen (som går att ställa in i detalj med drivrutiner), en som växlar mellan olika förinställda profiler, samt fem diverse extraknappar.

Plus ett extra rullhjul i sidled. Och en 4-vägs styrplupp som även används för extra precision i vissa spel. De flesta av dessa är helt programmerbara.

Cyborg MMO 7
Överflöd. Knappar på längden och tvären, rullhjul, rattar och en styrspak. MMO 7 har i stort sett allt du kan få plast med.

Bygg om musen
Anpassningsmöjligheterna är inte slut där. Du kan också plocka loss delar av musen och ersätta panelerna med andra i olika material för matt plast eller greppvänligt gummi. På en sida kan du montera på ett extra fingerstöd. På undersidan hittar vi också en liten "skivstång" med vikter som går att plocka loss för att anpassa vikten. Flera av dem kräver att du använder en insexnyckel. Pinnen som du trär vikter på dubbeljobbar som sådan visade det sig, även om det tog en evinnerlig tid för oss att klura ut.

MMO 7 är inte direkt gratis. över tusenlappen får du betala för den, och det är definitivt inte en pryl för alla. Risken är att du blir överväldigad av alla knappar och kontroller, och det kan ta ett tag att vänja sig, så att man inte av misstag trycker fel.

Men för den som verkligen letar efter att maximera sin musfunktionalitet är det här en fantastisk liten produkt. Att musen sedan ser ut som något direkt hämtat ur en science fiction-film från 1980 gör ju inte saken sämre. Ska det vara urflippat är det lika bra att gå hela vägen.

Cyborg MMO 7
Tillverkare: Cyborg, www.cyborggaming.com
Kontakt: Madcatz, www.madcatz.com
Gränssnitt: Usb 2.
Upplösning: Upp till 6400 dpi.
Uppdateringsfrekvens: Dynamisk upp till 1000 Hz.
Knappar: 13.
Rullhjul: 2.
Övrigt: 4-vägs styrknapp.
Systemkrav: Windows XP/Vista/7, MacOS 10.6.6 eller senare.
Storlek: 9,1 x 11,2 x 3,5 cm.
Övrigt: Justerbar vikt, utbytbara paneler.
Cirkapris: 1 100 kronor.

Plus: God muskontroll. Extremt anpassningsbar. Unikt utseende.
Minus: Vissa brister i ergonomin. Dyr.
Betyg (8 av 10)