Det är nu bara ett par veckor sedan Intel presenterade den nya omgången Core-processorer med kodnamnet Ivy Bridge. ”Tredje generationen” kallar de den, även om namnet Core funnits längre än så. Intel räknar här inte original-Core, Core 2, Core 2 Duo och så vidare, utan bara Core i3, i5 och i7. Dessa har nu uppdaterats med ny tunnare kretsteknik och en hel del annat.

För hemmabyggaren finns det nu processorer och optimerade moderkort att köpa. De stora datortillverkarna har haft ett försprång och flera är på väg ut med modeller med den nya tekniken under skalet. Först ut med en färdig bärbar PC, åtminstone här i Sverige, är som så ofta Asus. De första processorerna på Ivy Bridge-plattformen att släppas är kraftfulla fyrkärniga, och Asus har därför tagit tillfället i akt och byggt en rejäl traditionell bjässe till gamerdator.

Asus G55VW
G55VW har många drag som vi förknippar med speldatorer, såsom rejäla mått och en annorlunda form. Det mesta av det märker du dock inte av när den är uppfälld. Designen runt skärm, mus och tangentbord är ovanligt diskret.

Avig form, diskret färg
Formen sägs vara inspirerad av amerikanska stealth-bombare, och med sina toner i mörkgrått och svart med matta ytor och fasetterade ytor med udda vinklar finns det faktiskt en viss likhet, även om det är långsökt.

Det innebär också att G55VW inte har en massa rödglödande diod-paneler eller färgglatt bakgrundsljus på tangentbordet (det är neutralt vitt), så även om formen är udda känns datorn ganska diskret. Tangentbordet har lågprofiliga tangenter till skillnad från de flesta speldatorer med mer traditionella knappar.

Processorn må vara kraftfull, men Core i7 3610QM är faktiskt den långsammaste av de nya Core i7-varianterna. Det är den som först finns tillgänglig att bygga med, och visst den är snabb, men inte vansinnigt snabb. Den rena beräkningskraften är kanske 10 eller 15 procent högre än en bra Core i7 av förra generationen.

Datorn har ”vanlig” mekanisk hårddisk i stället för ssd eller hybrid-disk. Det gör att vi inte får samma grymma allround-prestanda som i vissa andra datorer på senare tid. Det är lite synd. Asus har själva haft Seagate Momentus XT-diskar i tidigare gamer-bärbara med stor framgång. Varför de gått tillbaka till seg-disk här kan vi bara spekulera om.

Pinfärsk grafik
I stället är det grafiken som är största styrkan med G55VW. Inbyggda Intel-grafiken är rejält snabbare i Ivy Bridge än tidigare, men det är nog mer intressant i ultrabook och business-datorer som inte har separat grafikkort. Här sitter ännu mer muskler i form av ett Nvidia Geforce GTX 660M-kort med två gigabyte dedikerat minne. Det är också en ny krets, lanserad i mars i år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning