Har du en sata-hårddisk i ­Windows Vista eller Windows 7? Chansen är att den i så fall använder det äldre ide-protokollet och då finns det lite hastighet att tjäna på att ställa om till det som kallas ahci (advanced host controller interface), ett modernare protokoll från Intel som är anpassat till sata-tekniken.

Kontrollera genom att titta i Enhetshanteraren. Om det under rubriken IDE ATA/ATAPI-styrenheter, förutom ett antal ata-kanaler, även finns något som heter Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller kör du redan ahci.

Om inte, kan du inte bara gå in i bios och byta, eftersom det kommer att innebära att Windows kraschar med blåskärm. Först måste du aktivera ahci med en liten ändring i systemregistret.

Observera! Detta måste räknas som svårt, ge dig inte på det utan att vara säker på vad du gör.

1. Starta Registereditorn och navigera till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci. I högra panelen hittar du värdet Start. Dubbelklicka och ändra det till 0.

2. Starta om datorn och gå in i bios (oftast genom att trycka på Del eller F2 under ­starten).

3. Genomför ändringen från ide till ahci (inställningarna skiljer sig mellan olika bios, men bilden kan ge en ledning), spara och fortsätt starta Windows.

Förhoppningsvis fungerar det utan problem och kanske upp­lever du förbättrade prestanda.

ahci ide
Byt i bios. Efter att du ändrat i Windows kan du ställa om bios till ahci.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerat.
Program/tjänst: Windows Vista/7.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att ändra från ide- till ahci-protokoll.