Riktigt bra högtalare för datorn är det ont om. De flesta som ger någorlunda kraftfullt och njutbart ljud består av en stor baskagge på golvet och ett gäng små satellithögtalare, men det kan ofta bli opraktiskt. XTZ S-800-D är ett par bastanta stereohögtalare som ger ifrån sig ett underbart ljud med klar diskant, och kraftfull men fortfarande detaljrik bas.

De kommer från en tillverkare som vanligen sysslar med större och riktigt avancerade ljudsystem för hi-fi-entusiaster, och det märks. Här är det kvalitet i minsta detalj som gäller.

Separat eller i paket
Högtalarna kan antingen koppas in som passiva högtalare till vilken förstärkare som helst, men vill du ha dem till datorn så finns XTC A-800, ett liten låda som både är externt ljudkort på usb och egen förstärkare av utmärkt kvalitet.

Det har även audio-ingångar så att du kan koppla in mobilen eller mp3-spelaren. Du väljer ljudkälla med en switch på framsidan. Enda andra reglaget är en volymratt, men ärligt talat, vad vi än spelar upp låter så bra att vi inte saknar equalizer.

Specialkontroll i datorn
Det finns även program för Widows-pc och Mac att installera för detaljinställning på datorn för dig som vill ha extra kontroll. Men som sagt, den som inte är alltför inbiten audio-nörd kan gott köra på med en standardinstallation (bara plugga in usb, strömadapter och kör) och du har ändå skrivbordsljud i världsklass.

Enda nackdelen? Det kostar pengar. Ungefär 3 200 kronor för högtalarna och 1 500 för förstärkaren (du får lite rabatt om du köper allt i paket med namnet MH-800-DSP). Men är du kräsen med ljudet är det här bland det bästa du kan koppla till datorn.

XTZ MH-800-DSP
Tillverkare: XTZ, www.xtz.se
Högtalarsystem: 2.0.
Effekt: 2 x 40 W.
Anslutningar, förstärkare: Usb in, aux in, line out, högtalaranslutningar.
Systemkrav: Win XP SP2/Vista/7 eller Mac OS X 10.4 eller senare, 512 MB ram.
Storlek, högtalare (per styck): 18 x 27 x 25,5 cm.
Vikt: högtalare (per styck): 7,8 kg.
Cirkapris: 4 500 kronior.

Plus: Utmärkt ljud. Lätt att använda. Behändigt format.
Minus: Högt pris.
Betyg (8 av 10)