När ett nytt användarkonto skapas i Windows 7 väljs en blomma automatiskt som profilbild för det aktuella kontot. Användaren kan sedan ändra det här själv med hjälp av inställningarna under Användarkonton.

Men den är ju rätt tråkig, den där blomman och om det handlar om en dator där du ofta skapar nya konton kan det kanske vara trevligt med någonting annat. Det är mycket enkelt att byta ut standardanvändarbilden mot en egen bild.

Valfri profilbild1. Använd Utforskaren och gå till mappen C:\ProgramData\Microsoft\User Account Pictures. Byt namn på filen user.bmp som du hittar där, så att du kan behålla den som säkerhetskopia.

2. Starta valfritt bild­redigeringsprogram. Det går till exempel utmärkt med Windows vanliga Paint.

3. Skapa en bild med storleken 128 x 128 bildpunkter. Du kan använda ett fotografi, klippbilder eller skapa någonting själv.

4. Spara bilden som en ­bmp-bild (24-bitars bitmapp) med namnet user.bmp och placera den i mappen C:\ProgramData\Microsoft\User Account Pictures.

Sedan är det klart. Om du vill kan du göra likadant med den trista res­väskan som används för gästkontot. Den filen heter guest.bmp.

valfri profilbild
Egen bild. Skapa en egen ersättare till blomman med hjälp av till exempel Paint.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: WIndows 7.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Ersätta blomman i profilbilden med en egenskapad bild.