Senare i dag kommer Microsoft att hålla ett medieevenemang i Los Angeles. Microsoft har varit väldigt tystlåtet med detaljerna kring evenemanget, men enligt obekräftade uppgifter som läckte ut i slutet av förra veckan kommer företaget att visa upp en egenutvecklad surfplatta.

Oavsett om ryktena stämmer så kommer Windows 8 att släppas på surfplattor. Här är några saker som måste uppfyllas för att Microsoft och Windows 8 ska kunna konkurrera med Ipad och Androidplattor.

Enkel tillgång till innehåll

Både Apple och Amazon har skapat tjänster som gör det busenkelt att köpa musik, filmer, och böcker. Googles Play erbjuder visserligen också musik, om ön lite krångligt. Dessutom går det endast att hyra filmer på Google Play än så länge.

Microsoft har ett utmärkt tillfälle att ta ledningen här. Lyckas Microsoft erbjuda en lösning som gör det enkelt och prisvärt att köpa allt från musik, filmer och tv-serier på en surfplatta med Windows 8 finns det stora chanser att Microsoft kan öka intresset för plattformen.

Konkurrenskraftiga priser

Trots att nya surfplattor med Windows 8 och RT lanserade på Computex-mässan i början av juni har vi inte hört några detaljer om priser. Microsofts surfplattor måste hamna i en prisklass som är konkurrenskraftig med både Ipad och Androidplattor. Helst billigare.

Bättre specifikationer

Microsoft kommer sent till festen och det kommer inte att bli enkelt för företaget att slå sig in på en marknad där konkurrenterna har varit etablerade i flera år. För att stå ut måste Microsofts, eller de andra företagens, surfplattor stå ut från mängden vad gäller specifikationer. Oavsett hur mycket vi egentligen bryr oss om specifikationer så får det oftast mycket uppmärksamhet.

Riktig multikörning

Begränsningarna på dagens surfplattor ligger ofta i att både IOS och Android är ganska dåliga på att dela information mellan olika appar. Här finns en möjlighet för Microsoft att erbjuda surfplattor som kan erbjuda riktig multikörning och ett enkelt sätt att dela information mellan olika appar.

Dela data mellan platta och pc

Visst finns det massor med häftiga appar för IOS och Android, men dessa appar är relativt inlåsta på respektive plattform. Här finns det en stor möjlighet för Windows 8 och Windows RT att bli en mer öppen plattform som tillåter delning av information på surfplattor och pc.

Det här är precis vad Microsoft har utlovat med Metrogränssnittet i Windows 8. Än så länge har vi inte sett några praktiska exempel på detta, men hoppas att Microsoft håller sitt löfte på det här området.