Så kom den till slut. Googles efterlängtade näthårddisk. Det har länge varit diskussioner om när Google skulle släppa en ”Gdrive”, men när den nu ­äntligen har lanserats blev både namnet och upplägget annorlunda. Google Drive kan ­nämligen mer än många hade räknat med.

I grund och botten är Google Drive en näthårddisk, alltså en tjänst där du kan ladda upp digitalbilder, Word-texter och andra filer. Poängen är att du kommer åt dem från valfri dator som är uppkopplad mot internet, och eftersom du gör det via webbläsaren krävs inget tilläggsprogram.

Google driveDu kan också dela dina dokument med andra – perfekt för småföretagaren och den som vill dela semesterbilder med släkten.

Program som synkar
Problemet med näthårddiskar är att det är knöligt att hantera filer via webbläsaren och att du måste vara uppkopplad, men det har Google Drive löst med ett synkroniseringsprogram. Om du installerar det på din dator skapas en ny mapp, och allt du lägger här kopieras till Googles servrar. Programmet ser även till att du alltid har den senaste versionen, och kör du det på fler än en dator kan du (och dina vänner) med andra ord arbeta med samma filer. Låter beskrivningen bekant så är det inte så konstigt. Här har Google kopierat succétjänsten Dropbox.

En viktig skillnad är dock att Google Drive låter dig redigera dina texter, kalkylblad och presentationer direkt i webb­läsaren. Drive har nämligen kopplats ihop med Google Dokument, som är Googles Office-paket i molnet.
_______________________________________________________________

SNABBGUIDE

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google Drive.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med internet­uppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Vad Google Drive är, och hur du skaffar det.
  • Hur du installerar Drive- programmet på datorn.
  • Hur Drive står sig mot ­konkurrenterna