Det första som slog oss när vi packade upp e2251Fwu från AOC var att de glömt att skicka med strömaggregatet. Sedan kom vi ihåg huvudfinesserna hos just den här skärmen: Den inte bara får sin bild via usb, den får även ström den vägen. Nu finns det en ingång för strömaggregat, men normalt behöver du inte det.

AOC e2251Fwu har en bilddiagonal på 21,5 tum och en bildstorlek på 1920x1080 bilpunkter. Kontrasten uppges till 1000:1 och maximala ljusstyrkan till numera ganska måttliga 150 candela/kvadratmeter. Belysningen sköts via strömsnåla dioder vilket är en förklaring till att den kan drivas via usb. Skärmen är byggd kring en tn-panel med en svarstid på 5 millisekunder, men den snabbheten blir i stort sett satt ur spel på grund av den långsamma uppdateringen via usb-inkopplingen.

AOC e2251Fwu
Tunnis. AOC e2251Fwu har ett sparsmakat utseende och är framförallt mycket tunn och lätt. Foten går att koppla loss och då kan man lätt ta med sig skärmen som extra tillbehör i datorväskan… så länge den är bred nog.

Det är lite förberedelser jämfört med en vanlig skärm, men ingenting svårt eller komplicerat. Du måste först installera drivrutinerna för skärmen, men sedan är det bara att koppla in den. Den dyker automatiskt upp som en utökning av skrivbordet.

Enkel usb räcker, för det mesta
Skärmen ansluts med en lite speciell usb-kabel med två kontakter i den ände du skall ansluta till datorn. AOC rekommenderar att du alltid ansluter med bägge usb-kontakterna till datorn. Med vår stationära dator räckte det faktiskt med en för att skärmen skulle fungera. Men tänk på att i synnerhet billigare bärbara datorer långt ifrån alltid levererar vare sig tillräcklig strömstyrka eller riktigt stabil spänning via usb-porten. För att vara säker bör du definitivt använda bägge kontakterna.

Färgerna är generellt bra, lite bleka, men i hyfsat neutrala. Tonomfånget är inte på topp, riktigt ljusa respektive riktigt mörka nyanser glider gärna ihop. Vi skulle säga att bildkvaliteten är ungefär som hos en bra bärbar dator, vare sig bättre eller sämre. Samma gäller även betraktningsvinklarna, de är ok i sidled, men tittar du uppifrån ljusnar bilden kraftigt och tittar du lite underifrån mörknar den. Med tanke på att skärmen har rätt begränsad möjlighet att justera vinkeln blir det här mer irriterande än brukligt hos skrivbordsskärmar.

AOC e2251Fwu screenshot
Lätt som en plätt. Efter att man installerat en speciell drivrutin i datorn upptäcks skärmen precis som om den hade varit en extern skärm ansluten till dvi eller hdmi.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning