Enligt Svd cirkulerar det just nu ett nytt virus som försöker utföra riktade attacker mot SEB och Swedbank. Viruset som identifierats med namnet ”Zbot.gen!Y” kan utnyttja svagheter i både Firefox och IE för att utföra attacker.

När viruset väl infekterat en användares dator försöker det ta kontroll över användarens internetkonto på SEB eller Swedbank och överföra pengar till utländska bankkonton.

En av de som drabbats är Daniel Tamm som driver en redovisningsbyrå samt arbetar med programmering. Han upptäckte viruset på sin dator efter att han inte kunde logga in på sitt bankkonto hos SEB. SEBs kundtjänst upptäckte då att det låg en pendlande utbetalning på två miljoner kronor till ett bankkonto i Polen.

– Viruset kommer åt både Explorer och Firefox och lägger sig i deras kodutrymme vilket betyder att någon kan göra i princip vad som helst med webbläsaren. De har gjort en riktad attack mot SEB och Swedbank. Brottslingarna har antagligen förberett den här attacken under lång tid, säger Daniel Tamm till Svd.

Han uppger att ett tecken på att man drabbats är om det tar ovanligt lång tid att logga in på sin internetbank.

SEBs presschef, Anna Helsén, uppger till Svd att en del kunder drabbas av virus eller trojaner, och uppmanar sina bankkunder att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat.