Microsoft började i går skicka ut uppmaningar till tredjepartsutvecklare att ta bort alla referenser till Metro i deras program. Anledningen är att en tysk affärskedja hotat att stämma Microsoft för varumärkesintrång. Uppgifterna bygger på ett internt meddelande på Microsoft som läckt ut, enligt The Verge.

Metro som använts flitigt av Microsoft för att beskriva det nya gränssnittet i Windows 8 och Windows Phone har nämnts på både Microsofts webbplats och i marknadsföringsmaterial.

windows 8 metro
Metro är kodnamnet på det nya gränssnittet som introducerats i Windows 8 och Windows Phone. Nu ska namnet bytas ut.

Ordet Metro är emellertid varumärkesskyddat av den tyska affärskedjan Metro AG som nu hotar att stämma Microsoft, skriver The Verge.

I ett uttalande till teknikbloggen Venture Beat uppger en taleskvinna för Microsoft att Metro endast är ett ”kodnamn” för det nya gränssnittet och inför släppet av Windows 8 vill företaget använda det kommersiella namnet.

– Vi har använt Metro som ett kodnamn under utvecklingen av flera av våra produkter. I och med att vi närmar oss lansering kommer vi nu att använda oss av våra kommersiella namn, säger en taleskvinna på Microsoft till Venture Beat.

Enligt Venture Beat har Microsoft använt sig av ordet Metro ända sedan Windows Phone 7 släpptes i oktober 2010, och det har sedan dess använts för att beskriva det nya gränssnittet i Windows 8.

Det framgår inte om Metro kommer att ersättas med ett nytt namn.