Microsoft har infört en spärr som hindrar möjligheten att återskapa startknappen i Windows 8. Det hävdar författaren Rafael Rivera som ligger bakom boken Windows 8 Secrets.

En av nyheterna i Windows 8 är att startknappen ersatts med en länk till det nya gränssnittet i Windows 8 som tidigare gick under namnet Metro.

– Microsoft har genomfört vissa förändringar i Windows som stoppar.scf-hacket från att fungera korrekt, säger Rafael Rivera.

Det så kallade –scf-hacket han refererar till blev först känt i april och gjorde det möjligt att återskapa startknappen i den första testversionen av Windows 8 som kallades Windows 8 Consumer Preview.

startknappen windows 8
I Windows 8 har startknappen ersatts med en länk till det nya gränssnittet som tidigare gick under namnet Metro.

Andra hack som gör det möjligt att återskapa startknappen ska även ha stoppats i den färdiga versionen av Windows 8. Den färdiga versionen av operativsystemet blev klar i förra veckan och skickades ut till datortillverkare och utvecklare.

Avsaknaden av startknappen som hängt med ända sedan Windows 95 har lett till stor kritik hos många av de som testat Windows 8. Vissa analytiker tror att Microsofts tilltag kan leda till att färre användare uppgraderar till det nya operativsystemet.

Enligt Rafael Rivera så kommer det antagligen att dyka upp andra lösningar som gör det möjligt att kringgå Microsofts spärr.

– Det finns många sätt att flå en katt, säger Rafael Rivera.

IDG News