Google meddelade i går att företaget avslutat arbetet med en ny så kallas sandbox-teknik för Flash i Chrome. Den nya tekniken ska skydda användarens dator ytterligare mot skadliga Flash-filer.

Chrome 21 som släpptes den 31 juli är förberedd för den nya tekniken som bygger på ett nytt gränssnitt för Flash.

– Flash för Windows körs nu i ett skyddat utrymme som är lika säkert som Chromes egen sandbox-teknik. Något som gör Chrome stabilare än något annat som finns på marknaden, skriver Googles Justin Schuh i ett blogginlägg.

Den så kallade sandbox-tekniken bygger på att kod körs i ett skyddat utrymme i datorns arbetsminne. Det skyddade utrymmet stoppar koden från att kunna komma åt datorns operativsystem. Får skadlig kod tillgång till operativsystemet kan den enkelt spridas och infektera datorn med exempelvis en trojan eller skadeprogram.

Chrome var den första webbläsaren som körde Flash med sandbox-teknik. Tidigare var tekniken endast tillgänglig för Windows Vista och Windows 7, men från och med Chrome 21 fungerar den även med Windows XP.

– Det är viktigt att vi erbjuder skyddet även i Windows XP då operativsystemet saknar flera av de skyddstekniker som finns i nyare versioner, skriver Justin Schuh.

Än så länge finns det inte en skarp version av Flash-spelaren som är anpassad för den nya sandbox-tekniken i Chrome, men enligt Justin Schuh hoppas han att en sådan kommer att släppas inom kort.

Chrome för Mac kommer även att uppdateras med den nya sandbox-tekniken i en kommande uppdatering.

IDG News