När LG släppte sin Optimus 2X var de först på banan med en telefon med dubbla kärnor i processorn. Nya 4X HD har inte mindre än fyra kärnor, Nvidias Tegra 3. Alla kanske inte minns Optimus 2X som speciellt bra, eftersom den led av en hel del problem initialt. Förhoppningen är förstås att problemen ska vara ett minne blott, och såvitt vi kan avgöra har LG lyckats bättre med 4X.

Optimus 4X har ett ganska kantigt utförande, även om kanterna till viss del är avfasade. Baksidan har ett räfflat material och telefonen känns skön att hålla, även om den känns mer plastig än vad vi önskar.

LG Optimus 4X HD

Skärmen är en True HD ips-panel med upplösningen 1280 x 720 pixlar. Den är bra, absolut, men lägger vi den bredvid en HTC One X med full ljusstyrka på båda telefonerna så vinner One X med sin Super-LCD-skärm i både ljusstyrka och betraktningsvinkel.

Även färgerna är lite blekare än hos One X. Men det börjar samtidigt bli sådana små skillnader mellan skärmarna hos toppmodellerna att det ska till noggranna jämförelser för att se skillnad. De flesta användare kommer bli fullt tillfredsställda, och speciellt utomhus i solljus presterar den bättre än sina Amoled-konkurrenter.

Prestanda utan problem
Prestandamässigt ger den liknande resultat som HTC One X när det gäller grafiken. Vi ser dock bättre prestanda generellt hos One X på samtliga tester, även om det bara rör sig om några procent bättre. Gränssnittet bygger på Android 4 men med LG:s eget Optimus UI 3.0. som skal. Det innehåller en hel del smarta funktioner, som möjlighet att få telefonen tyst om det ringer genom att vända den upp och ner. Funktioner vi tidigare har sett och gillat i HTC:s Sense.

Dessutom har du genvägar till olika funktioner om du drar ned statusraden, och dessa genvägar kan du äntligen redigera och välja själv vad du vill visa. En funktion som vi snabbt lär oss att gilla är Quickmemo som innebär att du tar en skärmdump av vad du ser och som du sedan kan redigera med olika pennor. Du kan också beskära bilden. Sedan delar du den precis som du delar vilken bild som helst. Ett bra sätt att snabbt markera detaljer i bilden eller kanske kommentera texter.

Ingen vidare kamera

Kameran är lite förbättrad från 2X då den nu klarar av burst mode, bilder snabbt i följd. Att dra parallellen till HTC One X är svår att låta bli, men Optimus 4X HD är betydligt långsammare. Bilderna blir okej men färgerna något bleka och skärpan inte helt jämn över hela bilden.

Minnet är på 16 gigabyte. Dessutom kan du slänga in ett micro-sd-kort för att bygga ut minnet ytterligare. Prismässigt hamnar den där vi kan förvänta oss, men något billigare än vad exempelvis Galaxy S3 har prissatts till, och dessutom billigare än One X.

Den har allting vi förväntar oss av en telefon i den här prisklassen både vad gäller prestanda och funktioner. Men den sticker inte ut på något sätt och har långt ifrån samma känsla som konkurrenterna från HTC och Samsung.

LG Optimus 4X HD
Tillverkare: LG, www.lg.com/se
Processor: Nvidia Tegra 3, fyra kärnor á 1,5 gigahertz.
Minne: 16 GB, plats för micro-sd-kort.
Skärm: 4,7 tum True HD IPS (LCD), 1280 x 720 pixlar (312 ppt).
Kamera: 8 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan, nfc.
Operativsystem: Android 4.
Pris: 5 300 kronor.

Plus: Skärmen. Gränssnittet. Batteriet.
Minus: Kameran. Utseendet.
Betyg (8 av 10)