När och var? Det är två av de vanligaste frågorna vid våra bildvisningar. När togs bilden och var är den fotograferad? När vi gick över från pappersbilder till digitalbilder blev frågan ”när” oproblematisk. Så länge kameran är inställd på rätt tid skrivs datumet in i bildens informationsfält, och vi kan se det i alla program.

Frågan ”var?” är däremot svårare, och många av oss löser det genom att döpa om våra bilder i efterhand, skriva in bildtexter eller lägga dem i en smart mappstruktur.

Men med hjälp av en funktion som heter geotaggning blir även det här manuella jobbet onödigt.

Inte bara i smartphone
Geotaggning handlar om att infoga en information om var bilden är tagen i bildfilen. Om du fotograferar med en smartphone eller en lite mer avancerad kamera sker det här automatiskt, eftersom de har en inbyggd gps-mottagare som känner av var bilden tas. Men även den som har en vanlig digitalkamera kan lägga in den här informationen i efterhand. I fotoprogrammet Picasa är det enkelt att lägga in en så kallad geotagg själv.
geotagga picasa
Vad geotaggen anger är inte vilken stad eller gata du befinner dig på utan en gps-koordinat. Alla platser har som bekant ett värde utifrån longitud (öst/väst) och latitud (nord/syd), och det här siffervärdet skrivs in i bilden. Sedan kan olika kartprogram och sajter visa exakt var den här punkten befinner sig.

Du som delar bilder på tjänster som Facebook eller Flickr kan med andra ord snabbt visa var du har varit, men du kan förstås också använda geotaggningen för att lättare hitta bland dina egna bilder.
__________________________________________________________________

Snabbguide: Geotaggning i Picasa
Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Picasa.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Picasa (finns gratis på nätet).
  • Digitalbilder i jpeg-format.

Det här lär du dig:

  • Vad en geotagg är.
  • Hur du lägger till geotaggar.
  • Smarta sätt att använda geotaggar.