Nu är de här! De starkaste nya Ivy Bridge-modellerna på mobilsidan har dröjt, men nu har de landat med fyrkärniga Core i7-processorer, högre prestanda och sänkt strömförbrukning.

Vi har gett dem en rigorös testomgång. Frågan är, hur bra har de olika datorerna varit på att kontrollera och utnyttja processorernas kraft till max? Det handlar ju inte bara om processorn, utan den ska också matchas av annan hårdvara: Rejält med snabbt minne, grafikkort som kompletterar, snabb och pålitlig lagring, och ett smart utrustat operativsystem.

Därför skiftar vi fokus

När vi testar prestanda-pc hamnar fokus vanligen på spelprestanda. Det är en av de saker som kräver extra mycket av en dator, inte minst då av grafikkortet. I det här testet ska vi stället utse bästa datorn för dig som vill ha rejäla digitala muskler för mer seriösa saker.

Du som jobbar med högupplösta foton och filmredigering, utvecklar program och avancerade webbsajter, designar i cad eller är kreativ i 3d hör till de som behöver datorer med maxprestanda. Hör du till dem som inte riktigt har så hårda krav kan datorerna ända vara intressanta, eftersom de kommer att kunna hänga med länge.

Rimliga priser

Extremt dyra är inte heller datorerna. Vi satte ett pristak på datorerna i testet på 18 000 kronor. Då kunde vi ändå hitta maskiner med den bästa uppsättningen hårdvara som går att hitta.
Startfältet är en ganska varierad samling datorer. Vi har två renodlade proffs-pc med Windows i Professional-version och hårdvara för högpresterande yrkesjobb (även kända som mobila arbetsstationer).

Vi har två utpräglade nöjesdatorer med maxade spelgrafikkort, bra inbyggda ­högtalare och blu-ray, men som också passar mycket bra för den sorts användning vi testat här.

Slutligen har vi med ett par datorer som befinner sig mittemellan, och säljs till konsumenter lika mycket som yrkesfolk. l