När Google meddelade att de skulle släppa en egen surfplatta höjde kanske inte så många på ögonbrynen. De har tidigare släppt telefoner med namnet Nexus. De är förvisso tillverkade av andra tillverkare, men säljs som en Google-produkt.

Nexus 7 är exakt samma koncept, fast en surfplatta. Den är tillverkad av Asus och har den renaste och nyaste versionen av Android – Jelly Bean (Android 4.1).

I Sverige kommer 8-gigabytemodellen kosta cirka 2 000 kronor medan 16-gigabytemodellen går på 2 500 kronor. Det är ett väldigt attraktivt pris eftersom hårdvaran är riktigt bra, och inte alls liknar tidigare budgetplattor vi har testat.

Kraftfull hårdvara
Hårdvarumässigt är Nexus 7 en riktigt kraftfull platta med en Nvidia Tegra 3-plattform. Det är samma som sitter i exempelvis telefonen HTC One X och surfplattan Sony Xperia Tablet. Det innebär en 4-kärnig processor som klarar av de mest avancerade spelen och givetvis alla andra appar.

Dessutom har Google i och med Android 4.1 arbetat mycket med att snabba upp gränssnittet genom vad de själva kallar ”Project Butter”. Gränssnittet saknar därmed allt vad tidigare surfplattor har kunnat lida av i form av slöhet och lagg när du sveper runt bland skärmarna. Här går det undan, och det finns inget att klaga på vad gäller prestanda.

Google Nexus 7
Rejäl. Byggkvaliteten är hög och baksidan är täckt av ett gummiliknande material som gör att Nexus 7 ligger riktigt skönt i handen.

Desto tristare är det med lagringsutrymmet. Den billigare versionen kommer med 8 gigabyte inbyggt och den dyrare har 16 gigabyte. Men det finns ingen plats för microsd-kort, så du kan inte bygga ut minnet alls. I dagens molnbaserade internetliv är det förvisso inte ett stort problem vad gäller dokument och bilder, men när vi har en billig surfplatta i ett smidigt format vill vi förstås kunna lägga över filmer och tv-serier på den, och dessutom fylla med musik. Då räcker inte 8 gigabyte speciellt långt.

Bra skärm
Skärmen är genomgående bra, även om ljusstyrkan inte är lika hög som hos de amoled-skärmar vi är vana vid. Istället är det en bakgrundsbelyst ips-panel som har hygglig färgåtergivning men en kontrast som inte är på topp. Vi har helt klart sett bättre skärmar, men den är långt ifrån dålig och håller sig i den övre tredjedelen vad gäller skärmkvalitet.

Nexus kommer som sagt med den senaste versionen av Android. I dagsläget heter den 4.1 eller Jelly Bean. Bland nyheterna märks förutom det snabbare gränssnittet även funktionen Google Now. Det är Googles eget sätt att samla ihop information om dig och allt runtomkring dig för att presentera det på ett snyggt sätt.

Efter en stunds användning känner Google Now av var du har ditt hem och var du jobbar, och visar till exempel hur lång tid du har till hemmet eller jobbet beroende på trafiken, och låter dig snabbt navigera dit. Har du lagt in ett möte med en adress kan Google Now känna av när du behöver åka för att komma i tid, och du får också upp förslag på kollektivtrafik om din stad stödjer det. Du kan till och med bli noterad om att du kommer bli försenad.

Det finns flera andra funktioner i Google Now också, men det hela bygger på att den har koll på dina mejl och var du är. Integritetsskrämmande kan tyckas, men du behöver inte aktivera Google Now om du inte vill.

Kom igång. Instruktionsfilm som visar de grundläggande funktionerna i Nexus 7. Källa: Google.

Väldigt prisvärd
Andra små nyheter är saker som att du direkt i notifieringsfältet kan expandera exempelvis mejl och få en snabb överblick. Men på det stora hela är det mest under ytan som förbättringarna märks i ett snabbare och lite snyggare gränssnitt.

Kameran sitter på framsidan och tar bilder på dig själv för förslagsvis videosamtal. Bakåtriktad kamera saknas, men det tycker vi spelar mindre roll. Det finns heller ingen 3g-version av Nexus 7, utan allt går via trådlöst nätverk. Något som vi personligen inte heller stör oss på, men det är förstås trist om du vill kunna använda surfplattan ute på fältet. Dock har du förmodligen ändå en telefon som kan agera hotspot.

Nexus 7 övertygar verkligen i och med det attraktiva priset och alla smarta funktioner. Det är en suveränt bra surfplatta som är välbyggd och kraftfull.

(Nexus 7 börjar säljas i Sverige under oktober, enligt uppgifter från Asus)

Nexus 7
Tillverkare: Google och Asus, www.asus.se
Processor: Nvidia Tegra 3
Skärm: 7 tum, 1280 x 800, bakgrundsbelyst IPS (216 ppt)
Minne: 8 GB
Kamera: 1,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlan, nfc
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
Mått: 198,5 x 120 x 10,45 mm
Vikt: 340 g
Pris: ca 2 000 för 8 GB, 2 500 kr för 16 GB

Plus: Priset. Välbyggd
Minus: Ingen plats för micro sd. Snålt med minne.
Betyg (9 av 10)