Inspiron One är namnet på en serie allt i ett-datorer från Dell, där den senaste versionen med modellnummer 2330 är byggd för att kunna köra Windows 8. Det kan låta lite märkligt, med tanke på hur mycket Microsoft själva propsar på att det ska vara lätt och dessutom billigt att uppgradera, och hur vissa tillverkare dessutom erbjuder gratis uppgraderingar av nyligen inköpta datorer. Om det funkar så bra på vilken pc som helst, varför ska du då behöva köpa en specialbyggd Windows 8-dator?

Saken är den att dagens pekskärmar lämnar en hel del att önska. Åtminstone om du vill köra Windows 8 på dem. De flesta är inte anpassade till det sätt Microsoft menar att du ska använda touchfunktion. Det handlar om sådant som kanter runt skärmytan som gör vissa funktioner i gränssnittet svåra att utföra (om inte rent omöjliga), och det handlar också om att Microsoft kräver en viss känslighet och multitouch-funktion som långt ifrån alla pekskärmar har.

Därför satsar pc-tillverkarna på att ta fram nya modeller som i de fleta fall ersätter de befintliga. Dell Inspiron One 2330 är en sådan, och den första vi haft möjligheten att testa.

Dell Inspiron One 2330
Diskret. Dell Inspiron One 3320 ser mest ut som en bildskärm där den står på skrivbordet. Synd bara att den inte är höj- och sänkbar, det hade varit pricken över i.

Gott om datorkraft
Faktum är att den är så ny att den på allvar inte lämnat fabriken ännu, och vår testdator är ett förkonfigurations-exemplar. Av den anledningen var det vissa saker som inte fungerade fullt ut som det skulle med den, så som att få Windows att använda korrekta drivrutiner till grafikkortet. Därför kunde vi inte göra någon korrekt bechmark-mätning av prestanda.

Nåja, det går att säga en hel del om hur snabb datorn är ändå. Här sitter en relativt snabb fyrkärnig Intel Core i5-processor och sex gigabyte minne, tillsammans med ett Radeon-grafikkort som ska kunna ge godkända spelprestanda.

Hastighetsmässigt är det hårddisken som är datorns största nackdel. Den är stor men hör till de långsammare. Vi tycker nog att det är dags att göra ssd-cache till standard i nya datorer i fortsättningen, om de inte hör till de allra billigaste.

För övrigt är datorn utrustad med en blu-ray-enhet på sidan, gott om usb 3-portar, flera alternativ för bildingång som gör att du kan använda den inbyggda skärmen som till exempel monitor till en Xbox eller extern mediaspelare, och även anslutning för extern skärm, något som många allt-i-ett-datorer tyvärr saknar.

Datorn har också en antenningång för tv-signal, men vår dator ser inte ut att ha någon tv-mottagare inbyggd. Det står listat på Dells amerikanska sajt som ett tillval. Frågan är om det även kommer att gå att få i Sverige.

Slutligen får du också med ett trådlöst tangentbord och mus, som ansluts med en liten usb-mottagare. Allt är konfigurerat och ihopkopplat. Bara att plugga in och använda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Kan du tänka dig att köpa en pekdator med Windows 8?
Just nu
50% 50%