Vi testade Toshiba Satellite Z830 förra hösten. Den var då unik som den i särklass lättaste 13-tummaren på marknaden. Den var dessutom riktigt välbyggd, hade trots sin tunna form och låga vikt plats för både vga-port och stor nätverksport och gav oss riktigt bra prestanda och batteritid.

Sedan väntade vi hela året på att någon tillverkare skulle slå Toshiba i lättviktsracet, men ingenting hände. En ultrabook från Samsung, Dell eller HP väger alla fortfarande in på tre, fyra hekto mer än denna fjäderviktare. Men nu är den inte unik längre, för här är en ny ultrabook med exakt samma vikt. Det matchar ned till sista grammet.

Toshiba Z930
Bekant. Det till utseendet mest nya med Toshiba Z930 är faktiskt bakgrundsbilden på Skrivbordet.

Tvillingdator
Och den nya datorn är... också en Toshiba. En som dessutom ser exakt likadan ut som föregångaren. Det är mer som är exakt likadant. Z930 har samma uppsättning anslutningar och samma bildskärm, och såvitt vi kan se endast uppgraderat hårdvaran under skalet. Samt tryckt dit en ny modellbeteckning.

Den här datorn finns, liksom föregångaren, i två versioner, en som heter Satellite och är riktad till privatpersoner, och en som heter Portégé och är tänkt för företag. Enda egentliga skillnaden är att den har fjärrstyrd hantering och säkerhet via vPro vilket många större företag uppskattar, och att den kör Professional-versionen av Windows.

Processorn är nu givetvis en Ivy Bridge-variant, en Intel Core i5 med dubbla kärnor. Det vill säga det som sitter i de allra flesta ultrabook-datorer. Det innebär ett visst lyft i prestanda från föregångaren, och även aningen bättre batteritid. Den var redan bra i Z830, så här står sig Toshiba bra i jämförelse med konkurrenterna. Framför allt har hårddisken blivit snabbare, och hör till de bättre i bärbara datorer just nu. Toshiba har också fått bukt med den högljudda fläkten som vi störde oss på i Z830.

Chassit och designen känns lika lyxig och elegant som förut. Däremot är det ett par andra saker som inte har åldrats med värdighet och som Toshiba gärna också hade fått uppgradera.

Toshiba Portégé Z930
Portbrist. På ens sidan sitter datorns enda usb 3-port. Det sitter två till usb-anslutningar på baksidan, men av gammal sort.

Skärmen ligger efter
För det första bildskärmen. Vi var inte imponerade ens för ett år sedan, och det ser ut att vara samma bleka tn-panel på 1366 x 760 bildpunkten nu som då. Den har en god egenskap i sin rejäla ljusstyrka, men annars är den rätt så tråkig. Speciellt som i princip alla andra tillverkare har börjat satsa på höjd skärmkvalitet på sina dyrare ultrabooks, i vissa fall till och med ips-paneler (och i Samsungs fall pls) och 1600 x 900 bildpunkter eller full hd.

För det andra hade Toshiba gärna fått byta ut usb-portarna baktill till usb 3. Nu finns det bara en port med den snabbare varianten.

Överlag har den här modellen stått emot tidens tand, och är fortfarande den obesegrade lättviktsmästaren bland 13-tummarna. Men vi hade gärna se ett par nyheter till för att bli helt övertygade, framför allt en bättre bildskärm. Nu känns Z930 precis så nygammal som den ju också är. Förutom den låga vikten finns det ingenting som rättfärdigar att den ligger ett par tusenlappar i pris över många motsvarande modeller från andra tillverkare.

Toshiba Portégé Z930-11C
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: Intel Core i5 3317U, 1,7 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 4000.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd.
Dvd: Nej.
Anslutningar: Usb 3, 2 st usb 2, lan, hdmi 1.4, vga, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 3.0+hs.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 13,3 tum, 1 366 x 768 bildpunkter.
Ljusstyrka: 272 cd/m2
Webbkamera: 1,3 megapixel.
Operativsystem: Windows 7 Professional, 64 bitar.
Batteritid: 9 timmar 40 minuter (låg belastning) 2 timmar 36 minuter (hög belastning).
Ljudnivå, 50 cm avstånd: 33-39 dBA.
Storlek: 31,4 x 22,6 x 1,85 cm.
Vikt: 1,09 kg.
Pris: 9 600 kronor.

Plus: Mycket lätt. Gott om anslutningar. Fina prestanda.
Minus: Blek bildskärm. Få usb 3-portar. Relativt dyr.
Betyg (7 av 10)

Pcmark Vantage-poäng
Totalt: 12 224
Bilder: 7 475
Tv och film: 4 873
Spel: 9 558
Musik: 16 265
Kommunikation: 12 528
Produktivitet: 16 077
Hårddisk: 50 632