Mest läst just nu

PC för Alla

Smartphones
Stort test: Här är årets mest maxade mobiler

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

"Nojan för Windows 8"

Största faran ligger i:

2012-10-21 11:34

Får du in virus får du kasta produkten!

Tänk på att enbart i Sverige finns det 3 års reklamationsrätt. Ännu har väl inget fall där en infekterad dator med virus har fått reklameras men med framtidens Windows 8 så blir detta ett faktum.

Frågan är då vems som skyddas, Microsoft eller alla konsumenter!

Tänk på att OM skadlig kod ska kunna infektera en dator måste det finnas buggar eller systematisk feldesign, än värre om detta virus/trojan inte går att avinstallera till 100 procent genom en total ominstallation.

Kör Microsoft en Apple variant med sina iPad och iPhones så är det alla konsumenter som får betala.

Det enda de kan göra är att bojkotta företaget tills man får en oinfekterad installationsmedia som är verifierbar att vara orginal sådan.

Tänk på att många distributioner använder system som verifierar vem som har signerat mjukvaran. Detta är säkert så länge det är praktiskt omöjligt att finna faktorer ur ett väldigt stort tal. Dock måste alla tänka på att det aldrig är helt omöjligt däremot väldigt väldigt kostsamt.

Vi har redan ryssar, kineser och amerikaner som är kända industrispioner. Tänk också på detta innan du köper din mjukvara, vilka möjligheter har du att kontrollera "säkerheten", finns det bakdörrar, kan du kontrollera mjukvaran, är källkoden tillgänglig har du vissa möjligheter, kan du återskapa din binär och den blir identisk med din förkompilerade?

Under Windows är det sistnämnda omöjligt.

mapi

Största faran ligger i:

2012-10-21 11:48

Vad menar du? Varför ska jag kasta "produkten" om den får virus? Vilken produkt menar du? Min dator leverades med Windows 7, och jag blåste rent disken och installerade Windows 8. Om datorn får virus försöker jag ta bort det. Om jag inte lyckas installerar jag om Windows. Vad är skillnaden mellan Windows 8 och WIndows 7, Linux eller OS X i detta avseende?

MH

Största faran ligger i:

2012-10-21 14:35

Antagligen tror han att Microsoft är dom enda som har tillgång till källkoden till Windows och att det således aldrig har genomgått någon kontroll ifall mjukvaran innehåller medvetna bakdörrar och dylikt.

I verkligheten så finns det dock myndigheter, säkerhetsinstitut och en hel del andra företag som har haft full tillgång till källkoden och därefter godkänt mjukvaran för användning på väldigt hemlighetsstämplade projekt. Ifall det vore så att Windows innehöll bakdörrar och dylikt så vore det konstigt att världens alla myndigheter faktiskt använder mjukvaran.

Sen att trojaner kan installeras... Alla operativsystem som kan installera mjukvara kan även installera trojaner.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Största faran ligger i:

2012-10-21 16:07

> Antagligen tror han att Microsoft är dom enda som har tillgång till källkoden till Windows och att det således aldrig har genomgått någon kontroll ifall mjukvaran innehåller medvetna bakdörrar och dylikt.

Så vitt jag vet har ingen utanför Microsoft rätt att kompilera sig ett eget Windows, och alla dess patchar. (De "shared"-source-avtal jag har sett har strängt förbjudit detta.)

Så länge man bara granskar en koduppsättning kan man ju inte veta att man granskar samma kod som Microsoft använder för att göra binärer.

(Dessutom har jag för mig att avtalen förbjuder utvärderaren att berätta vad denne upptäcker.)

henriko

Största faran ligger i:

2012-10-22 12:38

Japp det är feta NDA-avtal på att få tillgång till Windows-källkoden.

falde

Största faran ligger i:

2012-10-22 21:31

Dom myndigheter och inrättningar som har tillgång till källkoden har det för att se till så att ingen utomstående får insyn i deras system.

Om systemet anses vara tillräckligt "tätt" för myndigheter och inrättningar med svinhöga krav på integritet så tror jag faktiskt att det bör räcka även för en privatperson.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Största faran ligger i:

2012-10-21 22:05

Den enda skillnaden mellan Win7 och 8 i detta fall är att Win8 gör en återställning betydligt mycket snabbare och du kan välja att behålla dina filer eller göra en total ominstallation. Andra installationsmedier än cd skivor är betydligt mycket enklare att använda sig av dessutom är en helt ny installationsmedium upp till 10ggr billigare än i Win7 för motsvarande version. Antivirus och smartscreen samt många andra nya skyddsanordningar är inkluderat och aktiverat från start så risken att över huvud taget råka ut för skadlig kod minskar rejält. En win 8 enhet är väl bland det sista man kastar och det gör man väl bara om hårdvaran blivit så dålig att det är dyrare med reparation än att köpa nytt. :)

True story

Största faran ligger i:

2012-10-22 21:45

"...Det enda de kan göra är att bojkotta företaget..."

Bojkottar är ju sällan särskilt långvariga eller effektiva, du om någon borde ju veta :-)

Vinkelberg

Funktioner borttagna

2012-10-21 22:19

Jag har kört Windows 8 ett tag nu, och tycker det överlag är smidigt och snabbt. Ska köra evalueringstiden ut, sedan får vi se hur det blir.

Mest störande är att det i desktopläge ganska ofta öppnas Metroappar, exempelvis när man ska se på foto, och sedan när man stänger appen hamnar man i metromenyn och inte i desktopläget. Sjukt. Ja, jag vet att man kan ändra, och det har jag gjort för jpg exempelvis, men min tanke med att prova Win8 var att inte omedelbart konfigurera om det för att likna Windows 7.

Det finns andra som retar sig på Windows 8, främst borttagna features. En del features har såklart tillkommit, men inte alltid till det bättre.

http://xpwasmyidea.blogspot.se/2011/09/features-removed-in-windows-8.html

Windows 8 spelar exempelvis inte DVD-filmer. Än mindre blurayfilmer. Givetvis finns det mängder med program man kan ta hem för att fixa detta, och OEMs kommer att leverera datorerna med någon mediaspelare, säkerligen, men ändå.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_features_removed_in_Windows_8

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_features_removed_in_Windows_7

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_features_removed_in_Windows_Vista

Jag kör inte XP längre, det är för dåligt i en del avseenden, men till vissa delar har features i XP försvunnit i onödan tycker jag.

mktst

Funktioner borttagna

2012-10-22 08:27

Gick väl inte att spela dvd i xp och tidigare versioner heller.

aluser

Funktioner borttagna

2012-10-22 23:17

Det gick i Vista och W7. Det går i OS X. Även i XP ingick DVD-avkodare i Media Center Edition-versionen dessutom. Windows Media Center (WMC) som ingick i Vista och 7 som används t ex för att spela in TV-program från TV-kort finns bara till Windows 8 Professional nu så man måste uppgradera operativsystemet. Då kan du däremot köra DVD.

Det hela kan vara förvirrande för slutanvändarna. Antingen måste du betala för ett mediapack eller Pro-uppgradering som innehåller WMC.

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/03/making-windows-media-center-available-in-windows-8.aspx

Penti

DVD funktion

2012-10-22 08:53

Fast om du passar på och uppgraderar för US $50 nu till helgen så får du både Windows 8 Pro och media packet på köpet. Media packet har stöd för DVD, dock inte blu-ray.

Bruno Horvat

Angående Windows Store

2012-10-22 09:42

"I själva verket ser det ut som om Steam inte behöver oroa sig, eftersom Windows butik enbart ska sälja Inte-Längre-Metro-appar utvecklade i HTML5. Kanske har jag missat något här."

Ja det har du. Windows Store kommer att ha appar utvecklade i C# och C++ också. Bara godkända appar ifrån Microsoft och spel utvecklade med DirectX är möjliga att lägga där. Så det konkurrerar direkt med Steam förutom att reglerna är hårdare.

Paracelsus

Angående Windows Store

2012-10-22 23:36

Jodå, men då få spelmotorer är porterade till den nya miljön eller gillar begränsningarna som införs så har de en hel del att fortsätta att sälja och massor på att vinna av att fortsätta bredda Steam-plattformen. Source lär inte portas till Windows Runtime. Spelen lirar ju för det, och de lägger nog hellre ner energin på konsol och OS X-portar av motorn. Två plattformar på samma OS kommer ingen gå all in för. Gissningsvis lär de släppa in spel skrivna för Windows API:t i Windows RTs appbutik också, alltså för skrivbordet. Bara för att ha innehållet.

På OS X har de inte samma problem trotts Mac App store där. Båda har tillgång till samma plattform/apier så. Det är egentligen enda gisslet de har. De vill knappast bli insläppta att skriva WinRT-program utan Microsoft godkännande. Inte på x86-PCs iaf. Det han egentligen uttryckte oro för var att PC-oem:er skulle ge upp och gå under med Windows 8. Slutar de producera maskiner finns det inget att spela spel på. De är inte oroade för Windows Store så vida inte Windows RT skulle bli en stor spelplattform, vilket är osannolikt. De kritiserar att det inte är öppet, men behöver samtidigt inte WinRT-miljön (som i runtime inte Windows RT).

Penti

Ärligt talat

2012-10-22 22:22

Det kan väl ändå inte vara så svårt att inse att Windows 8 kommer bli en garanterad flopp...eller ?!

Demokrati och yttrandefrihet är det viktigaste vi har, lär dej det !

Ärligt talat

2012-10-23 13:03

Vet du hur många datorer med Vista det finns där ute och används fortfarande? Jag ser dom inte så ofta men det händer och det var en flopp också.

Paracelsus

På MAC funkar det lustigt nog bra :)

2012-10-23 01:09

Har provat Win 8 betan som en virtuell maskin i min mac och tycker att swipe funktionerna (två fingers swipe ) funkar bra och känns naturliga.
i övrigt så håller jag med om att det inte är så mycket att vara rädd för, skrivbordet finns ju där ... ;)
/B

bjorne99

Windows 8 definieras av vad som inte funkar

2012-10-23 09:29

Då menar jag i WinRT(aka Win 8..) tidigare kallat Metro. (I desktopläge är det som bekant bara startmenyn som fattas).
Med andra ord vad som funkar på tablets:
-ingen Flash
-ingen Silverlight
-Ingen egen distribution av appar
-Inget argument att välja Win RT framför paddan eller Android

Att Microsoft väljer att inte stödja sitt egna Silverlight i WinRT är imho helt stört.
Nej, Silverlight har inte slagit igenom på bred front. Jo, det finns affärskritiska applikationer utvecklade för Silverlight.
Förstår Microsoft att utvecklare och slutanvändare blir putta då?

lim av torsk

Windows 8 definieras av vad som inte funkar

2012-10-23 13:37

:) tyckte bara "affärskritiska applikationer utvecklade för Silverlight" lät roligt.

Ninjan

Windows 8 definieras av vad som inte funkar

2012-10-23 14:54

...ja silverlight är en browser-plugin som kör RIA. En plattform mao. Alltså utvecklar man saker "för" silverlight, eller vad menar du? ;)

lim av torsk

Comments powered by Disqus

- M3:

10 hetaste händelserna 2015

Gott nytt prylår - 10 heta grejer som kommer 2015


- PC för Alla:

Datorn brinner! Hur ska jag släcka?


- PC för Alla:

Windows Phone 8.1 Denim Update 1

Microsoft uppdaterar Windows Phone 8.1


- PC för Alla:

Efter läsarsuccén: Fler tips om den magiska spegeln


- M3:

Panel

Årets bästa: Trenderna och prylarna som gjort störst intryck


Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Ansvarig utgivare: Fredrik Agrén | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group