Många av oss har en gammal dator som står i ett ensligt hörn och skäms. Kanske har den bara några år på nacken, men trots det känns den ändå hopplöst föråldrad och långsam. Bara att starta åbäket tar mer än fem minuter, och det är en ren pina att köra flera program på samma gång eftersom hårddisken hela tiden jobbar febrilt och inte riktigt hänger med i svängarna.

En dator som är upp till fem år gammal har en hel del kvar att ge, i alla fall så länge den inte ska användas till de allra senaste spelen på marknaden eller några andra mer avancerade program. De flesta är trots allt helt och hållet tillfreds med en dator som duger att surfa med, och för den uppgiften behövs det inte överdrivet mycket beräkningskraft.

Hårddisken en syndabock

Det du behöver göra för att få fart på en lite äldre maskin är framför allt att rensa på hårddisken. Under årens lopp har där samlats massor med gammalt skräp som belastar datorn i onödan. Det kan till exempel handla om program som hela tiden körs i bakgrunden helt i onödan eller felaktiga och gamla poster i det så kallade Registret i Windows.

Innan du sätter igång med städningen av hårddisken är det viktigt att du säkerhets­kopierar. En allt för ivrig rensning kan lätt leda till att viktiga filer försvinner. Är det kanske till och med så att du har tänkt installera om ­operativsystemet från grunden? I så fall är en noggrann säkerhets­kopiering givetvis a och o i sammanhanget.

Programmen som gör jobbet
Det går alldeles utmärkt att rensa datorn på manuell väg, men det kräver att du rotar i Windows Register, startar diverse inbyggda verktyg och även gör en del operationer i andra program. Då är det betydligt enklare att ta hjälp av ett städprogram såsom Ccleaner som per automatik söker efter problem och även utför själva städjobbet. Det är inte heltäckande, vilket i och för sig knappast något annat program är heller, men gör trots allt ett gott jobb.

Space Sniffer är ytterligare ett exempel på ett program som är bra att ha. Det hjälper näm­ligen till att hitta filer som tar upp onödigt mycket plats. ­Lagringsenheten i din dator presterar något bättre om den har lite ledigt utrymme att röra sig med. Generellt sett är det att föredra om cirka tio procent av utrymmet är orört.

När Ccleaner och Space Sniffer har gjort sitt är det också en god idé att köra Windows välkända inbyggda verktyg för defragmentering som har hängt med i bra många år. Det går igenom hårddisken och sorterar alla data så att information som tillhör respektive fil ligger lagrat på ett och samma ställe i stället för utspritt på olika platser på disken. På så sätt kan hård­disken arbeta snabbare när du laddar Windows och olika program, eller bara öppnar en fil.

Uppdatera dina program
Utvecklarna av program släpper hela tiden uppdateringar till dem. I vissa fall kan de eliminera irriterande buggar som slöar ned datorn, det gäller inte minst nya versioner av drivrutiner för grafikkort. Av den anledningen är det viktigt att se till att alla program inklusive Windows är uppdaterade. Var särskilt noggrann med webb­läsaren och dess tillhörande tillägg, då det trots allt är ett program som de flesta av oss använder tämligen frekvent.

Skadliga program såsom virus, trojaner och spioner är ytterligare ett exempel på några av de största prestanda­tjuvarna. Har du inte redan installerat ett anvirusprogram lönar det sig med andra ord att göra det. Försäkra dig också om att det uppdaterats per automatik och gör gärna en total genomsökning av datorns samtliga filer för att verkligen rensa ut alla eventuella skadliga program som ligger och smygkör i bakgrunden.

Följ våra steg för steg-guider nedan för att ta reda på mer om detaljerna kring hur du får ordning på din gamla dator.
_______________________________________________________________

Skola: Rensa hårddisken
Svårighetsnivå:
 Medel
Tid: Allt från enstaka minuter till några timmar.

Det här behöver du:

Det här lär du dig:

  • Säkerhetskopiera viktiga filer.
  • Rensa datorn från skräp.
  • Plocka fram Windows licensnyckel.
  • Installera om Windows.
  • Radera data på korrekt sätt.