Hösten har varit intensiv när det gäller surfplattor. Först slog Apple till med uppdateringen av Ipads och Iphones operativsystem, numera IOS 6.

Sedan trodde alla att nästa nyhet skulle vara Microsofts lansering av Windows 8, och alla de Windows 8-anpassade datorer och surfplattor som tillverkarna hade på kö för att lansera. Men, ett par dagar innan smet Apple återigen emellan och presenterade en ny och uppdaterad Ipad, och helt nya miniatyr-paddan Ipad Mini.

Därpå kom Windows 8 med för detta test högintressanta Windows RT, systemet för plattor baserade på ARM-processorer. Microsofts egen platta Surface låter vänta på sig, men flera tillverkare, som Acer och Samsung, har redan spännande plattor.

Men det var inte nog med det. Ett par dagar efteråt höjer Google handen och meddelar att jodå, de har också minsann ett nytt ­operativsystem på gång. Android 4.1 Jelly Bean blir 4.2, men behåller samma godisnamn. En ny referensplatta i Googles egen Nexus-serie ska bli den första som kör systemet. Tyvärr hann vi inte få med en sådan i testet, men väl ett helt gäng andra som kör Android 4.0 eller 4.1.

Har blivit kompletta pc

Operativsystemen är förmodligen det mest intressanta med plattorna, men även på hårdvarusidan går utvecklingen framåt. Alla plattorna i testet har två- eller fyr-­kärniga processorer och prestanda för spelgrafik som håller jämna steg med tidigare ­generationers spelkonsoler. Mobila spel handlar inte längre bara om Angry Birds, du kan spela fartfyllda 3d-spel på alla plattorna i testet.

Bildskärmarna blir också de bättre och bättre. Här är det runt 720p HD som gäller, förutom i ett par plattor som är ännu bättre, och olika formar av ips-­paneler överallt, vilket ger fina färger och bra betraktningsvinklar.

Slutligen är det kul att se att fler och fler surfplattor vill dubbeljobba som ett slags netbook-datorer. De flesta av tillverkarna säljer tangentbordsdockor till sina plattor. En del har till och med musplatta inbyggd. l