Mest läst just nu

PC för Alla

router
Miljoner routrar drabbade av säkerhetshål – täpp till det nu

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

"Gps-övervakning skapar
en falsk trygghet"

Allt är inte övervakning

2012-11-26 10:44

Jag är en av de som insisterar på att Latitude är på i barnens telefoner. Jag är envis med det, men jag har inte krävt det (et tror jag inte, jag ska fråga dem). Det är egentligen inte för att jag känner ett behov att övervaka barnen, eller att de skulle vara mer trygga på det viset.

Dels handlar det om öppenhet. Jag är själv helt öppen med allt jag gör på nätet och jag tror att man i slutänden är lyckligare på det viset. Man blir mer ärlig mot sig själv. Det är naturligtvis individuellt, men jag känner så, och jag vill att mina barn ska tänka på det viset också. Uppfostringsgrej, även om det är lönlöst att försöka uppfostra tonåringar.

Sedan är det en smidighetsgrej. Om jag ska hämta upp barnen, om de är på stan eller hos någon av sin otaliga kompisar, så är det fasligt praktiskt att bara be Google Maps att navigera mig dit. Det har hjälpt mig mer än en gång.

Slutligen är det coolt. Jag gillar tekniken och allt den kan göra för oss, och det inkluderar att kunna få upp släkt, vänner och bekanta på en liten karta. Jag skulle inte gärna vilja backa på den punkten.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-26 11:02

Vad menar du med att vara öppen med allt du gör på nätet? Och vad har detta med GPS-övervakning att göra?

Kretikos

Allt är inte övervakning

2012-11-26 11:12

Det var en koppling till hur jag ser på insamlandet och delandet av information. Insamlandet av positionering är en del av det. Ordet övervakning har en väldigt negativ klang, och jag ser det snarare som att mina barn är öppna med sin information gentemot mig, snarare än att jag övervakar dem.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-26 11:43

STASI gillade säkert också att medborgarna var öppna och frivilligt delade med sig av information. Det är klart att några fick övertalas lite.

Nordbrygga

Allt är inte övervakning

2012-11-26 13:25

Med all säkerhet har du rätt i det. Och om jag tycker att vi är på väg mot ett samhälle där min privata information skulle kunna ställa till det för mig på det viset, så kommer jag förmodligen att omvärdera min hållning. I dagsläget mår jag bättre av att inte vara paranoid i onödan.

Aengeln

Allt är inte övervakning (och allt ditt är mitt)

2012-11-26 14:02

Schysst, ängeln (eller vad du nu så öppet heter), var inte så privat med ditt kreditkortsnummer utan berätta nu. Inte? Din privata information är pengar den också, det har till slut många börjat inse nu.

tramsgar

Allt är inte övervakning (och allt ditt är mitt)

2012-11-26 14:17

Japp, Aengeln är vad jag heter, men du fick uttalet rätt. Det kan man inte säga om telefonförsäljarna som brukar ringa mig. :)

Edit: Och mycket sant att vår information är valuta på nätet.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-26 14:18

Så som jag ser det bör positionen INTE alltid vara tillgänglig, utan först när man frågar. Jag skulle vilja ha en Latitude där man kan *fråga* en annan person om positionen och de då kan välja att låta dig se den i t.ex. en timme eller tills man nått någon plats.
Då får man båda sorters trygghet samtidigt. Den som delar sin position vet att han har kontroll, den som har getts tillgång vet var han är.

Natanael L

Allt är inte övervakning

2012-11-26 14:33

Så skulle man absolut kunna ha det. Jag är inte emot att ha olika valmöjligheter inom det här området. Sedan om man väljer att alltid ha postionen aktiv eller inte är ju objektivt sett varken rätt eller fel.Bara olika preferenser.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-30 07:21

Glympse

Yesiree

Allt är inte övervakning

2012-11-30 11:24

Den saknar för mycket.

Natanael L

Allt är inte övervakning

2012-11-30 11:36

Tack! Nu vet jag precis hur du tänker... ha ha..
Skämt åsido. Om du skriver vilka funktioner du skulle vilja se/inte se så blir interaktionen läsare emellan bättre... ;-)

Yesiree

Allt är inte övervakning

2012-11-30 11:43

Tillfälliga grupper där alla ser var de andra är, automatiskt godkännande efter givna villkor, plugins, end-to-end-kryptering mellan användare, möjlighet att markera var man ska mötas med klockslag, mm...

Natanael L

Allt är inte övervakning

2012-11-30 11:53

Now you are talking! Kul att se att du tänkt till.
Det som jag är lite orolig för är om det finns en central punkt som sparar all denna information. Den borde i en ideal värld enbart skickas mellan klienter enligt min mening.

Yesiree

Allt är inte övervakning

2012-11-30 12:04

"end-to-end-kryptering mellan användare"

De får lagra vad de vill då, de kan ändå inte läsa det.

Vill du också dölja VEM du delar din position med så är P2P inte perfekt men aningen bättre (hallå mobiloperatörer, när kommer IPv6 för alla med möjlighet att slippa NAT?), det är anonymiseringsnätverk som gäller då. Kanske genom proxy mot din hemdator som är ansluten till ett sådant nätverk (då mobiler inte alltid passar som routrar i dem)?

Natanael L

Allt är inte övervakning

2012-11-30 12:24

Missade den biten.
Gillar din tankegång, och får själv inspiration till principen att ALLT (så gott det går tekniskt) borde vara p2p. Utvecklingen idag går mot motsatt riktning. Som mellanlagring (när användarens dator inte kan hjälpa till) hade "molnet" kunnat användas, då krypterat som inte operatören kan avläsa. Enbart godkända användare skall kunna få ut info/data.

Yesiree

Allt är inte övervakning

2012-11-26 13:31

Hej, hej!
Jag ser egentligen detta som två separata frågor. Den första är om gps-positionering av barn verkligen ger den där extra tryggheten eller om den inte bara skapar nya risker. Det är det jag skrivit om i min krönika.

Sedan finns det den andra frågan, den som du tar upp: "Är det verkligen så hemskt att vara öppen på nätet?"

Jag tror att man istället ska ställa sig frågan: "Hur öppen är det egentligen rimligt att vara?" Är det rimligt att anta att alla behöver veta var man är hela tiden? Är det i så fall inte rimligt att berätta om allt annat an gör? Vad man äter, vem man träffar osv?

En del tycker att det här är rimligt och delar med sig av allt detta frivilligt via twitter, Facebook, etc. Men nyckelordet här är just frivilligt. Det är en helt annan femma om man tvingas berätta om allt man har för sig.

Anna Troberg

Allt är inte övervakning

2012-11-26 14:05

Då uppstår ju nästa fråga, hur många är medvetna om att när man använder google/android, facebook, twitter så är man varan som säljs?
Tror att en stor andel tycker att gratis är gott men är inte medvetna om att kartläggningen som sker. Här används information för att tjäna pengar.

Och just här är skillnaden, ingen har nog påstått att GPS på barn är 100% trygghet, tror nog också att de flesta föräldrar vill sina barn väl och kan tycka att GPS KAN ge någon form av trygghet. I grunden handlar det om förtroende och då spelar det ingen roll om man använder GPS eller inte på barnen.

Prontor

Allt är inte övervakning

2012-11-26 15:51

Att man är varan som säljs är ett perspektiv, inte en sanning. Jag är lat och länkar till en artikel som ganska bra sammanfattar hur jag ser på det: http://jardenberg.se/b/om-du-inte-betalar-for-det-ar-du-inte-kund-du-ar-produkten-som-ar-till-salu/

Angående synen på trygghet, så håller jag med dig.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-26 15:14

"En del tycker att det här är rimligt och delar med sig av allt detta frivilligt via twitter, Facebook, etc. Men nyckelordet här är just frivilligt. Det är en helt annan femma om man tvingas berätta om allt man har för sig."

Fast, verkligheten är ju till 99% varken eller för de flesta. Givet att användaren VET att det den postar på FB på ett eller annat sätt är publikt. Att någon/något TVINGAR dig att ge information vet jag inte vad det betyder heller.

Det vanliga är att användaren inte gör något aktivt val alls och inte har en aning om vilken information hen/hum lämnar ifrån sig.

De användare som jag dagligen träffar tror att de sätter gränser genom att välja vad de skriver på nätet och i forum. De tror att privata meddelanden i FB är just privata. De användare jag känner har ingen aning om den datamining som konstant sker i deras "gratis"-tjänster eller i deras mobiltelefoner. Dessa användare som jag ser som den 99%-iga bulken av alla användare har inte en aning ens om att det finns gränser vilket gör den här diskussionen till en elitfråga.

TokTrollet

Allt är inte övervakning

2012-11-26 15:57

Absolut. Anledning till mitt inlägg är att övervakning har en så negativ klang. Själv ser jag det inte som övervakning.

Kan någon ha nytta av informationen som man delar med sig av, så är det ju inte fel. Frivilligheten är dock viktig.

Aengeln

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-26 14:46


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-26 15:31


Allt är inte övervakning

2012-11-26 17:38

> Jag är själv helt öppen med allt jag gör på nätet och jag tror att man i slutänden är lyckligare på det viset.

Spännande.

Var kan vi läsa mer om dig, var du bor, dina resvanor, vilka saker du funderar på att köpa, vilka grejer du läser om på apoteket, dina senaste jobbmail, etc?

henriko

Allt är inte övervakning

2012-11-26 22:40

Om du nu hade varit genuint intresserad, så är jag inte speciellt svår att hitta.

Aengeln

Allt är inte övervakning

2012-11-26 17:51

Håller absolut med dig, tycker att Latitude är häftigt och jag själv delar min position med brorsan och vice versa! :) Suveränt även när man inte vet vart man är och skall bli upphämtad! :D

Arbu11

Trist

2012-11-26 11:01

... om en GPS visar så fel. Kanske läge att byta modell?
Jag tror inte att gps på barn i första hand är till för att förhindra att barn rövas bort. Hur ofta händer det? En gång var tionde år? Ja, varje bortröveri är ett för mycket..
Men hur ofta går ett barn vilse? Typ varje dag?
Självklart är ett gps-taggat barn säkrare än ett barn utan gps.
Inte bara går vilse. Bara de senaste två månaderna har barn "tappats bort" i samband med utflykter från förskolan. Perfekt med en gps. Om gps:en till 99,9% visar korrekt plats, så är det bättre än att inte ha någon platsangivelse alls.

Joens Vogelholker

Trist

2012-11-26 11:35

+1 på den.

Även om företagen bakom kanske målar upp skräckexempel så är det ju sannolikt inte det man främst är orolig för. När jag själv var yngre så var det otaliga ggr jag inte gick direkt hem och mor fick ringa runt och fråga mina vänners familjer om jag var där. Fast jag antar att det problemet skulle lösas med något så enkelt som en vanlig mobiltelefon utan GPS...

Och själv har jag aldrig varit med om att GPSen visat fel plats, så det är antingen skitsnack, riktigt dålig GPS eller ett sällsynt fel.

frallan88

Trist

2012-11-26 18:41

"Och själv har jag aldrig varit med om att GPSen visat fel plats, så det är antingen skitsnack, riktigt dålig GPS eller ett sällsynt fel."

... Eller Apple Maps ;)

(Kunde inte låta bli :D)

Baron von Schneider

Trist

2012-11-26 11:41

Instämmer, det är ju kanonbra med gps kopplade till sina barns telefoner. Det är ju bara ytterligare en fantastisk tekniks funktion som är jättesmidig att ha!

ingen reflex ---> reflex ---> reflexväst ||| mobiltelefon ----> mobiltelefon med gpspositionering

Så har utvecklingen gått ungefär för barn :)

Sen var det tidigare inlägg om övervakning som jag inte förstod mig på riktigt... Att en förälder vill veta vart sitt barn är ser jag inte som någon övervakning, sen kan jag väl förstå att man inte vill att google ska lagra gpspositioner om vart man befinner sig. Vad nu de ska med den datan till.. Reklam det klart.

Fredrik. J

Trist

2012-11-26 12:37

Barn och barn... Det är skillnad på övervakning av en 4-, 10- och 17-åring. En 4-åring kräver fysisk övervakning. En 10-åring ska vara uppfostrad att höra av sig eller säga var den kan nås om den inte håller koll på klockan. En 17-åring kandiderar att bli kallad vuxen och ska bete sig därefter. Föräldern till en tonåring ska också bete sig vuxet. Ju äldre barn desto mer vuxet så att barnet får en förebild, och paranoia är inte en förebild i min värld.

Nordbrygga

Trist

2012-11-26 12:54

+1

Och att inte kalla möjligheten att se någons position när som helst för övervakning, då har man nog problem med begreppen.

Kretikos

Trist

2012-11-26 13:21

Att hålla koll på var någon befinner sig, på vilket sätt är inte det en övervakning? Det finns arbetsgivare som bevakar var man befinner sig.

Anders Arnholm

Trist

2012-11-26 13:48

Ja, det finns det. Tror oftast att de håller koll på sina bilar eller annan utrustning ägd av arbetsgivaren. Men det är fortfarande övervakning.

Kretikos

Trist

2012-11-26 18:13

Jo, fast att en arbetsgivare övervakar sin egendom är ofta acceptabelt (Precis som affärer, banker, osv kan behöva göra), att övervaka en annan människa är endast acceptabelt om människan i fråga är misstänkt för ett grovt brott (eller om det finns starka skäl att misstänka att den planerar att begå ett grovt brott) och staten står för övervakningen, Barn är inte ägodelar och de har en rätt att slippa vara övervakade.

Föräldrar som utsätter sina barn för godtycklig övervakning är extremt dåliga föräldrar, det är nästan värre än att slå sina barn.

Frihet är så extremt värdefullt, beröva inte era barn deras frihet.

SF

Trist

2012-11-26 20:28

Ändå anses föräldrar som inte "håller uppsikt" över sina små barn, som ansvarslösa.

Tur att vi har Missing-People.. Eller är det också övervakning?

Joens Vogelholker

Trist

2012-11-27 06:47

En mycket stor del av övervakningen av fordon med GPS:er och annan fjärrövervaning gåt ut på att kontrollera att föara inte tar raster när de inte borde. Detta mest mot mindra fordon som kör i stans miljö. Bud bilar, taxi, ambulanser och linkande fordon. Eller att det väljer rätt väg, inte gör för fort, gasar för mycker eller något i den stilen, större fordon där driftkostnaden är en viktigt del av vinstmarkinalen.

Anders Arnholm

Trist

2012-11-27 09:45

Jag skulle aldrig få för mig att sätta en gps-sändare på mina barn eller tvinga dem att ha nån spårtjänst aktiverad i sina mobiler när de blir äldre. Jag tror inte att denna teknik är bra som komplement eller extra säkerhet för att hålla koll på t.ex. dagisbarn. Finns tekniken där så finns det också en risk att personalen lutar sig mot den och slappar till och då har man hamnat riktigt snett.

Kretikos

Trist

2012-11-26 17:43

> Vad nu de ska med den datan till..

Det är ju det som är så himla svårt att veta.

Men det är väl inte otänktbart att en algoritm kan hitta mönster, och tex se samband mellan ett visst rörelsemönster som barn och vissa sjukdomar i vuxen ålder. Information som sedan kan säljas till framtida arbetsgivare och försäkringsbolag, etc.

Ja! Jättebra. Klart arbetsgivaren ska få veta allt som går att få veta. Eller kanske inte? Det beror på vilket samhälle vi vill ha.

henriko

Trist

2012-11-26 12:28

Om positionering ska vara ett hjälpmedel i en nödsituation så skall det bara kunna aktiveras i en sådan situation och vara tydligt. Att en stor röd lampa blinkar på sändaren kan vara en lugnande känsla för barnet att veta att någon vuxen just nu aktivt söker efter denne och att det inte (längre) är bortglömt.

Nordbrygga

Trist

2012-11-26 17:51

Ja. Typ så tycker jag nog också det skulle utformas. När systemet aktiverats ska en app slänga upp en skärm med en snäll "sökhund" eller nåt? ...och kanske en chatt?

...om mobilen fortfarande är online.

...men sen ska nog mobilen gå ner i sparläge... och "pinga hem" var femte minut eller nåt inledningsvis, för att efterhand "pinga" mer och mer sällan, för att inte batteriet ska dras ur.

henriko

Trist

2012-11-27 00:57

Jag tänkte mig en GPS-sändare.
http://www.gpser.se/gps-tracker-barn

Nordbrygga

Trist

2012-11-26 12:30

Kanske bara jag som är gammal men hur många förskolebarn har en mobil?

F.Ultra

Trist

2012-11-26 12:32

Oops.. Jag kan inte minnas att jag använde ordet mobil. Mitt fel i så fall.

Joens Vogelholker

Trist

2012-11-26 13:35

Hej, hej!
Min poäng är att tekniken inte är en lösning på problemet. Den hindrar inte att barn blir bortrövade. Den hindrar inte heller att barn springer bort under utflykter. Det enda som hindrar det är mänsklig närvaro. Så, bör då lösningen vara att gps-märka barn eller att försöka öka den mänskliga närvaron? Jag gissar att vi båda tycker att det senare alternativet är att föredra. Tyvärr gör tekniken i bland att man nöjer sig med snabba quickfixar, istället för att försöka lösa det underliggande problemet.

Anna Troberg

Tonåringar

2012-11-26 11:59

Det står i artikeln att tonåringar inte mår bra av att bli övervakade och det handlar nog mest om självständighet gentemot föräldern.

Vilken sund tonåring som helst kommer helt enkelt att stänga ner gps-funktionen vid behov, dvs rätt ofta. ;)

Det blir möjligen mer vanligt i framtiden att 14-åringen helt frank förklarar att det inte alls är nödvändigt att mamma/pappa vet var jag är just nu.

incus

Tonåringar

2012-11-26 13:38

Hej, hej!
I den bästa av världar är det naturligtvis så som du beskriver. Det finns dock tonåringar som inte lever under omständigheter som gör att de kan berätta för sina föräldrar var skåpet ska stå om föräldrarna trampar lite snett. För dessa tonåringar kan gps-varianten göra det i princip omöjligt att ha någon form av privatliv.

Anna Troberg

Tonåringar

2012-11-27 15:28

Det finns inte i din begreppsvärld att många av de där 14-åringarna kommer behöva förklara sig om GPSen varit avstängd ett antal ggr?

Pappa med läderbältet kanske går på lögnen att du var utan täckning en gång, men när spåren alltid slutar just utanför den förbjudna pojkvännens hus är han ju inte dummare än att han fattar var du varit iaf, o lädret får jobba lite "för säkerhets skull".

.sun

Tonåringar

2012-11-27 15:50

Jodå det finns också i min begreppsvärld. Verkligheten spänner från jätteförstående bra föräldrar till mindre bra, smygspionerande oroliga föräldrar till rena tyranniska föräldrar som misshandlar och slår sina barn och även mördar dem om de råkar bli tillsammans med fel kille.

incus

GPS

2012-11-26 12:50

GPS fungerar sällan bra inomhus. Ibland fungerar det inte ens om man bara står under ett litet tak utomhus. Precisionen i storstadsmiljöer brukar också vara lite sisådär.

GPS

2012-11-26 13:20

Telefonernas GPS tar ofta hjälp GSM master och då fungerar det bra även inomhus.

MangeJ

GPS

2012-11-26 13:44

Texten i artikeln gör skillnad på "GPS-sändare" och telefon utrustad med GPS, så det enda rimliga är att utgå från att det verkligen är en vanlig GPS det handlar om och inte en smartphone-app. När det dessutom talas om att utrusta även väldigt små barn med denna teknik så blir det ännu mer rimligt att anta att det inte är en smartphone för tusentals kronor det handlar om.

När man tar hjälp av mobilmasterna så kallas det för A-GPS.

GPS

2012-11-26 23:02

Men varför använda det felaktiga namnet GPS-sändare. Sådana sitter bara i satelliter i dagsläget. Det har diskuterats att ha dom vid flygplatser för att få noggrannare position för automatlandning, men det har av olika skäl inte blivit så. Startar du en egen GPS-sändare får du nog räkna med att farbror blå kommer på besök.
Varför inte använda något neutralt, som positionssändare. För positionering finns flera tjänster, tex GPS, Glonass och kanske Galileo i framtiden, men det är mottagare som används, inte sändare. Det finns också tilläggstjänster som D-GPS.

TuffTuff

GPS

2012-11-27 10:34

Mycket riktigt.

Jag tror att "spårsändare" är den allmänt vedertagna termen för den typ av mojäng som artikeln handlar om.

Den som offrar frihet för trygghet...

2012-11-26 13:58

Tack, Anna, för att du kämpar och inte ger upp trots sisyfosarbetet att väcka svenskarna ur trygghetsnarkomanin. Tyvärr tror jag att du aldrig kommer att få upp stenblocket på toppen.

tramsgar

Den som offrar frihet för trygghet...

2012-11-26 17:26

Du har inga egna barn hör jag. Du kan vänta med att yttra dig till dess.

ny5089umc40x2

Den som offrar frihet för trygghet...

2012-11-27 01:10

Nu vet inte jag om tramsgar har barn eller inte, men jag är helt övertygad om att världen är full av överbeskyddande föräldrar som av olika anledningar tror att risk-minimering bara är positivt.

Säkerhet kan delas in i upplevd och faktiskt säkerhet. Om den upplevda säkerhet höjs men inte den faktiska så kommer den faktiska säkerheten i själva verket att sjunka. Det här är något man känner till inom t.ex kärnkraftsbranschen och andra områden där man har ett högt säkerhetstänk.

Om du höjer din blick och ser andra familjekonstalationer så finns det många sätt som gpsövervakning kan missbrukas. Några exempel: Hustru-, barnmisshandlaren, extremt överbeskyddande personer, kulturell inskränkning (heder) mfl.

Jag har barn - så enligt dig har jag rätt att yttra mig om gpsövervakning av barn...så jag tror att den bästa säkerheten man kan ge sina barn är att uppmuntra dem att våga men samtidigt lära dem varför man inte ska göra vissa saker. Om man dessutom uppmuntrar dem att våga berätta när något har blivit fel så höjs säkerheten mer en vad någon teknisk pryl kan göra. Det är förövrigt något man gör inom t.ex flygsäkerheten.

Riverman

Den som offrar frihet för trygghet...

2012-11-27 09:52

Jag har tre barn och håller med artikelförfattaren till fullo ang. detta.

Kretikos

Den som offrar frihet för trygghet...

2012-11-27 10:36

Ska man tolka din kommentar som att du anser att icke-narkomaner bör vänta tills de själva blivit narkomaner innan de uttalar sig i narkotikafrågor?

Övervakning är bra

2012-11-26 14:50

Allt behöver väl inte vara svart eller vitt? Varför kan saker inte komplettera varandra? Fast det är klart, det blir lättare att piska upp stämningen om allt är svart och vitt. Precis som såna här låtsas politiker vill göra.

"Hellre låter jag 100 barn bli tagna av pedofiler än att jag tillåter GPS på mitt barn" Varför inte både GPS och vuxnas närvaro? När det gäller barn är det aldrig fel att både ha livrem och hängslen. Där olyckan är framme kanske GPS kan rädda ett barn?

Sedan ska man aldrig underskatta dumheten hos brottslingar. Bara för att det blir vanligare med GPS på barn så ska man inte tro att brottslingar tar bort den i samband med ett bortförande. Brottslingar är dummare än man tror. (Politiker i många fall också.)

Övervakning är bra så länge det inte missbrukas. Hela vårt samhälle är uppbyggt på massa livsfarliga saker t.ex. el och bilar. Men dom är helt fantastiska om man inte missbrukar dom.

Kameror på offentliga platser är också fantastiska om de inte missbrukas. Se bara på den 16 åringen som helt oprovocerat blev slagen medvetslös i England. Utan kamera hade den knarkaren gått fri.
Sen är de inget substitut för poliser, utan ett komplement.

Men visst, används GPS för att kartlägga folk, kameror för att spionera. Ja då missbrukas de och då är det fel. Men allt som kan brukas kan även missbrukas. Det betyder inte att vi ska sluta med allt som "kan" vara farligt eller missbrukas.

Stefan.

Övervakning är bra

2012-11-26 16:11

Det är bara att titta på historien så kan vi vara rätt säkra på att övervakning kommer att missbrukas. Att du bygga ett samhälle som gör det enkelt för staten eller någon annan att missbruka systemet (tex kameraövervakning) är bara dumt.

Visst är det bra att kunna gripa folk som begår brott men det visar också på ett systemfel då vi har kommit till en punkt där vi tycker det är okej att det begås brott, får "vi kan jo iaf gripa gärningsmannen efteråt".

| tranquility |

Övervakning är bra

2012-11-26 21:35

Problemet är ju att det du nu propagerar för är ju ganska enkelt att kringgå...


Som GPS övervakningen, om jag nu var någon som var intresserad av att röva bort ett barn, så hade jag numera sökt igenom efter GPS sändare mm, och då antingen slängt bort dem eller haft sönder dem.

Hur mycket skyddar då detta mot bortrövande?


England så är det ju tämligen bevisat att just det fallet som du hänvisar till, väldigt unikt, däremot så är det betydligt vanligare att "buset" genomför sina dåd där kamerorna inte har täckning. Vilken nytta gör då alla dessa kameror om det finns platser som de inte täcker?


Så att kalla GPS övervakning och Kameraövervakning för något bra är snudd på dumheter. Tycker Benjamin Franklin fick till det bra när han sade följande:
"Any people that would give up liberty for a little temporary safety deserves neither liberty nor safety."


För det är ju just det som du gör när du propagerar för att det skall sättas upp kameror och fästas GPS sändare på "alla"... för om det nu fungerar så bra för barn, så varför inte fortsätta med äldre, händer ju titt som tätt att äldre går "vilse" och man dem döda eller svårt medtagna, och det är ju inte bara äldre som "försvinner", det finns ju folk i de flesta åldrar som "försvinner" och ibland så hittas de döda.


Så hur långt är du villig att gå?
Finns många olösta brott som sker i hemmet, skall vi då sätta upp kameror i alla hem? Skulle du gå med på att ha kameror i ditt hem, som filmade 24/7 vad skedde där, bara för att förhindra att det sker några brott hemma hos dig. Barnmisshandel, hustrumisshandel, övergrepp på barn, våldtäkt av frun/flickvän? osv, osv, finns många brott som sker hemma som skulle kunna lösas med hjälp av kameror där.


Varför stanna där, varför inte bara kräva GPS sändare i bilen och låta bilen ge dig fortkörningsböter när du överstiger hastigshetsbegränsningen... snabbt och effektivt.
Fast egentligen så inför vi systemet för att larma polisen potentiella bilförare som kör på motorvägen mot trafiken, osv, osv.

Capital

Jäkla trams

2012-11-26 17:33

Bara för att tekniken inte alltid fungerar så ska vi väl inte lägga den åt sidan? Eller ska vi lägga ner våra datorer och mobiler med?

Anna har inga egna barn, så mycket är glasklart, annars hade hon sällat sig till oss som tycker att GPS-sändare på barn är guds gåva till föräldrar.

Det här är ju bara trams från en tonåring som inte vill att pappa ska vet var hon är på lördag när det är fest med polarna. Det hör inte hemma här.

ny5089umc40x2

Jäkla trams

2012-11-26 18:27

Jag har aldrig saknat en GPS på mina ungar.

Vad är du för trygghetsnarkoman och vad har du för cheeple till ungar som skulle bära runt på en?

Ge dom en riktigt billig mobil med kontantkort så de kan ringa om det är något strul.
Se till att du alltid är nykter och kan rycka ut oavsett tid på dygnet och se till att ungarna vet att du finns där.
En dyr mobil kan ju bli stulen men en osmart Samsung utan 3G för 99kr på Willys är det ingen som vill stjäla och batteriet tar inte slut under kvällen.
Ungar behöver spelrum för att utvecklas och en livlina för att riktigt våga.

Ditt jobb är att se till att ungarna har fått så mycket folkvett att de inte strular för mycket och gör brott/är taskiga med folk

Man ska inte curla ungarna genom livet och ju tidigare de får ta ansvar över sin situation desto enklare grejjor är det att reda upp under lärprocessen.

Hade mina föräldrar hängt en GPS på mig hade den nog hamnat på en Polsk lastbil.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Jäkla trams

2012-11-26 19:10

Den här kommentaren är svar på " ny5089umc40x2" inte Sir Anakin, men forumscriptet verkar inte förstå det...


Antingen är du köpt av lobbyister för mer kontroll av pöbeln eller något annat.

Jag antar att du inte växt upp under 60/70-talet och senare varit med och sagt "Hur sjutton kan de i öststaterna bara gå med på all övervakning, inskränkning och propaganda om att det är helt i sin ordning?? Hålla logbok till Stasi med vilka som varit hemma / kommit och gått osv osv". Hade du varit det och tänkt efter så hade du fattat att du "blivit en sådan som vi inte var". Fundera på vad jag menar med det så kommer du nog på andra tankar.

Jag antar att du inte heller fick vara ifred och vara med kompisar utan att du hade någon förälder eller annan person i bil i närgheten som höll koll på dig under din ungdom.

Jag antar att du inte heller tycker att det är något konstigt med komplett övervakning av övrig information som gäller den privata sfären. Allt i form av texter i tryckt eller digital form samt samtal över telefon eller mun till mun över ett bord. Du hade säkert jublat om man på samma sätt som att man kan hålla koll på en individs position mha en GPS-enhet skulle, helt naturligt, ha mic på hela tiden så att den som det behagar, Google, staten eller föräldrar osv osv kunna lyssna och analysera vem man pratar med. eller varför inte lagstifta om att telefonen alltid ska sitta i bröstfickan med en kamera på och riktad framåt så att "den som vill" kan höra och se vem du pratar med.

Varför inte ??? Tekniken tillåter ju det och ingen har väl något att dölja eller ??


För i H-vete (ursäkta svordomarna) nu är jag så XXX trött på detta. När ska allmänheten vakna upp och fatta att de är blåsta på sitt privatliv.

Inget liknande påfund kommer någonsin att bli påtvingat mina barn. Jag informerar och förklarar för dem om vad som finns på internet finns där för all framtid likaså GPS-loggar mm mm. Allt för att de ska ha en klar syn på vad som ett enligt mig normalt liv är och dit hör INTE övervakning 24/7.

Tilltro och förtroende är mina ledord. Mitt äldsta barn har just den billigaste mobiltelefonen som gick att införskaffa för att denne skulle kunna bli nådd och kunna nå andra när det behövs och en så billig som möjligt bara för att den skulle vara så lite stöldbegärlig som det bara gick.

Godtycklig övervakning i vilken form det än må vara: NEJ TACK!

Citat från FN's mänskliga rättigheter:
Artikel 12: "Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."

Artikel 30: "Ingenting i denna förklaring får tolkas som att det innebär en rätt för en stat, en grupp eller en enskild person att ägna sig åt en verksamhet eller att utföra en handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter eller friheter som anges i förklaringen."

Försök nu få ihop dessa samtidigt som föräldrar / företagare / m fl gör just det som dessa två bryter mot art 12 och 30

Vad det gäller GPS-positionering och övervakning med ständigt påslagna micar och kameror borde sveriges grundlag stätta stopp för det, men med "FRA-lagen" osv lär väl de säga att det bara är att strunta i grundlagen.. "de är väl inget att bry sig om..."

"2 kap 6 § Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.

Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408)."

Problemet är bara att grundlagen fått ett gäng extra paragrafer som slår undan och lägger om och eller på sig själv så att det verkar vara upp till tolkning hela tiden...

rdahlin

Jäkla trams

2012-11-26 23:28

Vilken unge över 12 år vill i dagsläget ha en osmart samsung från willys för 99:-?? Är du Amish?? :)

Sen är det kul att du tydligen kan definitionen av föräldraskap också och vad det går ut på.... ;)

Fredrik. J

Jäkla trams

2012-11-27 01:32

Jag upplever nog att Sir Anakin har en mycket mer balanserad syn på föräldraskap än ny5089umc40x2 som inbillar sig att gpsövervakning minskar risken att hans/hennes barn skadar sig.

Om du läser på om vad vetenskapen beskriver (psykologi och pedagogik) samt FNs tolkning när det gäller hur barn beter sig och hur vi vuxna kan påverka dem. Då kommer du att upptäcka att Sir Anakins inlägg ligger bra närmare än de som förespråkar gpsövervakning. (Läs gärna mitt inlägg ovan om säkerhetstänk)

Bland överbeskyddande föräldrar är det vanligt att säga: "Jag vet bäst vad som är bäst för mina barn!" samtidigt som de saknar grundläggande kunskap om psykologi och pedagogik.

Helt riktigt att barnen VILL ha den ballaste mobilen som polarna har - men om du nu jagar säkerhet för barnet så är det Willys mobil för 99 kr du ska skaffa till ungen!

Riverman

Mitt förslag

2012-11-26 18:23

Jag tror den bästa typen av övervakning är följande:

Om alla "själva" har var sin kamera hemma i sitt fönster, i framrutan på bilen, och på kavajslaget osv... och spelar in allt hela tiden.

När minnet i dessa kameror är fullt så får apparaterna helt enkelt spela över det äldsta materialet.

Kamerorna ska helst finnas så tätt, så överallt, att det är sannolikt att du är med på en kamera om du bestämmer dig för att sabotera en annan, som förberedelse för ett brott.

Det ska helt enkelt finnas material på det mesta en kort tid tillbaka, från alla landets offentliga rum där det finns folk.

Så även om våldtäcktsmannen har huvtröja, så ska det gå att hitta bildmaterial ända fram till dennes hus.

Om du dessutom vill övervaka insidan av ditt eget hem ska vara ditt eget val.

Det viktiga här är att materialet inte finns centralt i nån modern stasi-apparat. Utan att den är spridd hos allmänheten.

Och det är endast när det hänt något som polisen går ut och ber om "iaktagelser", från en viss plats och tidpunkt, som materialet ska plockas fram.

Har det hänt något som upprör folk kommer förmodligen många ta sig besväret att kolla igenom sitt material, och dela intressanta bitar med polisen.

Detta tror jag skulle göra behovet att ta bovar på bar gärning minskar radikalt. Och detta utan att staten och andra aktörer får en massa onödig "vardagsinformation" om tex vem som brukar ha bögdejter i biltvätten, och annat som inte är olagligt, men potentiellt prekärt i sin yrkesroll, etc.

henriko

Mitt förslag

2012-11-27 01:39

Förvisso en intressant lösning med decentraliserad informationslagring men tyvärr så kvarstår det problem. Bara en sådan sak som hur man ska hantera alla dessa kameror i omklädningsrum, toaletter mm...

Redan idag är smygfilmandet med mobiler ett växande problem.

Riverman

Comments powered by Disqus

PC för Alla

Google

"Google planerar ny tjänst för bilder"MacWorld

Iphone

Telia vägrade garantireparation av Iphone - han fixade felet själv på tio minuter


Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Ansvarig utgivare: Fredrik Agrén | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group

Sajter om it & teknik

 • CIO Sweden It-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud Magazine Allt om cloud computing.
 • Computer Sweden Dagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.se De viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • Internetworld Allt om affärer på internet.
 • IT i vården Mötet mellan vård och it.
 • IT24 Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3 Sveriges prylsajt
 • MacWorld Allt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för Alla Sveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24 Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorld För it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.
 • Pitchbibblan Sveriges startups visar upp sig

Andra områden

 • Anbud24 För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rätt Regler och verktyg för miljöproffs.
 • Miljöaktuellt Hållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng