Facebook ändrade i förra veckan sitt användaravtal som berör användarnas privatliv och upphovsrätt. Kort efter det började många användare dela med sig av ett meddelande som ska skydda deras integritet och uppladdat innehåll på tjänsten.

Så här kan meddelandet se ut:

Meddelandet som delats och publicerats av många användare på Facebook ser ut i stil med följande (se faktaruta för den längre versionen som sprids):Att posta meddelandet på Facebook är dock helt verkningslöst då du som användare redan har accepterat tjänstens användaravtal när du registrerade ditt konto på tjänsten. Att skriva en uppdatering likt ovan kan inte påverka det befintliga användaravtalet mellan dig och Facebook.

PC för Alla kontaktade advokat Daniel Westman på Juridicum för att reda ut begreppen. På frågan om dessa meddelanden har någon juridisk bäring svarar han:

– Det är en komplicerad fråga. När det gäller vissa rättsliga frågor kan en text ha betydelse. Men det är definitivt inte så enkelt som det framställs i den spridda texten. Dessutom verkar man blanda ihop upphovsrätt och integritetsskyddet. Huvudintrycket är alltså att texten är missvisande, säger Daniel Westman till PC för Alla.

Facebooks villkor
Facebook begär rätt att hantera det material du laddat upp på tjänsten så att det kan delas och spridas på tjänsten utan att Facebook gör sig skyldigt till olaglig kopiering.

Facebook kan inte använda ditt material för egen vinning, däremot registrerar tjänsten dina användarvanor för att skapa en mer korrekt profil av dig. Denna profil används sedan för att visa annonser som Facebook tror du kan vara intresserad av.

Här kan du läsa Facebooks respons på texten som sprids (Facebook).