Normalt brukar Microsoft släppa en ny version av Windows med flera års mellanrum. Windows 8 släpptes exempelvis precis tre år efter Windows 7. Nya uppgifter hävdar att det kan bli slut på det och Microsoft planerar att släppa en ny version varje år i framtiden.

Zdnet rapporterade i augusti att Microsoft arbetar på en version av Windows som går under kodnamnet Windows Blue. Först antog Zdnet att det handlade om ett servicepaket och inte en ny Windowsversion.

Ny uppger teknikbloggen The Verge att Windows Blue är ersättaren till Windows 8 och den kommer att släppas redan i mitten av nästa år. Uppgifterna kommer från källor som uppges vara insatta i Microsofts planer.

Stämmer uppgifterna betyder det att Microsoft intar en helt ny strategi kring Windows som bygger på en större uppgradering varje år, likt vad Apple gör med OS X.

– Världen ser annorlunda ut i dag jämfört med tio år sedan, och alla måste anpassa sig. Microsoft har redan påbörjat den här förändringen med Windows 8. Ett operativsystem som är mer fokuserat på pekskärmar och som erbjuder ett nytt gränssnitt, säger Stephen Baker på analysföretaget NPD Group.

Enligt honom är det inte konstigt om även Microsoft skulle anpassa sig med tätare uppgradering likt andra företag i branschen.

De källor som talat med The Verge hävdar att Windows Blue kommer att minska skillnaderna mellan Windows och Windows Phone ytterligare. Tanken är att skapa en mer enhetlig upplevelse på olika typer av enheter.

Stephen Baker tror att den övergången kommer att göras i mindre steg jämfört med Windows 8.

– Nuförtiden gör ingen några radikala uppdateringar likt Windows 8. Allting görs i mindre steg så att användarna hinner anpassa sig, säger Stephen Baker.