I en värld där nya tekniker dyker upp nästan varje dag har sms varit ovanligt motståndskraftigt och seglivat. I dag är det precis 20 år sedan det första sms-meddelandet skickades, och det används fortfarande flitigt över hela världen.

När tjänsten först lanserades hade den dock en ganska blygsam start.

Historien bakom sms började 1984 på en pizzeria i Danmark. En finsk ingenjör vid namn Matti Makkonen befann sig då på en konferens för mobil kommunikation i Köpenhamn och satt och pratade med två kollegor över en pizza.

Matti Makkonen ventilerade sina idéer om att skapa ett textbaserat meddelandesystem som kunde köras i gsm-nätet. Åtta år senare var sms en standard den 3 december 1992 skickade en ingenjör på den brittiska mobiloperatören det första textmeddelandet med sms.

Tre år senare, 1995, skickade mobiltelefonanvändare världen över i snitt cirka fem meddelanden om året. Det tog sedan några år innan sms började användas på allvar.

I dagsläget skickas det i runda slängar cirka sju biljoner textmeddelanden via sms om året. Det motsvarar mer än 200 000 meddelanden i sekunden.