Nikon S800C ser vid första anblicken ut som en vanlig modern kompaktkamera. Den är utrustad med en stor pekskärm på baksidan, tio gångers zoom fram och ovanpå hittar du avtryck och zoomknapp. S800C har även wifi och gps vilket är ovanliga men inte unika finesser. Däremot upptäcker du något riktigt unikt när du startar kameran första gången. Du får inte bara fram de vanliga frågorna om tidszon och datumformat, du får också frågan om du vill lägga in ditt Gmail-konto.

Nikon S800C kör alltså Android samt har wifi, Bluetooth och inbyggd gps. Inte illa! Den har dock ingen sim-kortplats och saknar funktioner för telefoni och mobilt bredband. Ur Android-synpunkt är S800C en ovanligt liten surfplatta som kan koppla upp sig via ett lokalt wifi-nät, eller om du låter din telefon agera wifi-router. Nikons huvudtanke verkar vara att du nu ska kunna komplettera dina övriga mobila enheter med en bättre kamera som kan kommunicera med omgivningen. Och där du kan installera egna appar i kameran.

Nikon S800C

Framifrån ser Nikon S800C ut som vilken kompaktkamera som helst. Den har en liten blixt och enkla kontroller på ovansidan.

God kompakt-kvalitet
Rent kameramässigt fungerar det mesta som vanligt. Exponering och färgbalans fungerar utmärkt. Den bakbelysta cmos-sensorn ger bra egenskaper i svagt ljus. Bildkvaliteten är bra upp till iso 800, på iso 1600 börjar en del detaljteckning försvinna men bilderna är fortfarande helt klart användbara. Iso 3200 är dock mest för nödfall. S800C kan ta fullstora bilder i upp till 8 bilder per sekund, men bara tre bilder i taget i den farten.

Zoomomfånget räcker för det mesta, vi gillar att zoomen börjar så pass vidvinkligt som motsvarande 25 millimeter. Ljusstyrkan är måttlig, 3,2-5,8, men det är priset för ett så kompakt zoomobjektiv med så stort omfång.

Kvaliteten på pekskärmen blir förstås viktig på ett helt annat sätt än hos en traditionell kamera. Nu ska du inte längre bara bläddra i en meny eller peka var du vill ha fokus, utan även kunna skriva in webbadresser, lösenord, söka efter saker, välja i menyer med mera. Skärmen på S800C är inte i klass med de bästa telefonerna, men faktiskt överraskande bra för att vara en kamera. Det går lätt att skriva in text, och gester fungerar okej.

Nikon S800C
S800C har utrustats med rejäl mekanisk zoom på 10x. I infällt läge är den sortfarande slät och går lätt ner i fickan.

Batterianpassad
Prestandamässigt är S800C ungefär som en telefon med några år på nacken. Att den kör Android 2.3 säger en del om vilken processorkapacitet den har. Många blev överraskade att Nikon valde en så gammal Android-version, men tänk på att S800C har ett ganska litet batteri jämfört med en modern telefon, endast 1050 mAh där telefoner inte sällan har dubbelt så stora batterier. Med det i bakhuvudet känns valet av en äldre Androidversion och en inte så supersnabb processor rätt logiskt, även om vi saknar farten som finns hos moderna telefoner.

Batteritiden uppges till 140 bilder enligt cipa-standard vilket är knappt hälften av vad sådana här kameror brukar klara. Precis som med telefoner så är det processorintensiva aktiviteter som drar batteri. Men att fotografera runt 60 bilder under en dag och ladda upp ungefär hälften av dem på en ftp-server från kameran drog knappt halva batteriet. Precis som på många moderna kameror och telefoner kan du ladda via usb. Kameran har för övrigt ett internminne på 2 gigabyte, varav 690 megabyte är tillgängligt för appar.

Nikon S800C
Vänder man på kameran ser den istället ut som en smartphone. Men den fungerar som en surfplatta, det går inte att ringa från den.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning