Windows 8 har som bekant fått många datortillverkare att haja till och pröva nya grepp. Vi har sett en hel hög bärbara pc med pekskärm, en ny (eller nästan ny, det fanns enskilda surfplattor med Windows 7) typ av PC i surfplatteformat med tangentbordet som påkopplingsbar docka, och även en pånyttfödelse för tablet-pc – bärbar dator med vändbar skärm och pekstöd i skärmen.

Lenovo Ideapad Yoga 13 är en sådan. Den har fått sitt namn för att den likt en vig yoga-utövare kan vrida kroppen åt oväntade håll. Men Yoga är inte utformad som en klassisk tablet-pc med skärm som är vridbar i sidled. För Lenovos del handlar det om att skärmen går att bända hela 360 grader bakåt och därmed bli en surfplatta med tangentbordet på undersidan.

Lenovo Yoga 13
Fäller du upp Yoga 13 och fortsätter vika den bakåt kan du till slut ställa upp den som en digital fotoram. Fäller du den ännu längre bakåt blir den en 13 tum stor och något tung surfplatta.


Flera alternativ

Ett annat sätt att använda den är att ställa den halvt bakåtfälld och använda tangentbordsdelen som stöd. Då får du alltså samma lutning på skärmen som en uppfälld bärbar dator, men med tangentbordsdelen under och bakom. Det kan vara praktiskt för den som till exempel vill titta på en film i ett trångt flygplanssäte.

Precis som för Dells XPS 12, som har skärm med möjligheten att ”flippa” runt den inne i ramen, känns det här mer som en gimmick än något vi tycker är direkt nödvändigt. Att fälla upp Yoga och ha den som digital fotoram är förvisso kul, men knappast något som är värt extra pengar. Hellre en separat surfplatta i ett ställ i så fall.