Det har funnits surfplattor med Windows längre än det har funnits Ipads, men de har aldrig blivit någon succé, mycket på grund av att Windows tidigare varit så uselt anpassat för pekstyrning. Windows 8 har ändrat på det, och vi har under slutet av 2012 sett massor av bra exempel på datorer med pekskärm.

Vi har testat allt från stora stationära allt i ett-pc för skrivbordet till bärbara pc med vridbara skärmar. Och även rena surfplattor, fast då med Windows RT i stället för fullskaliga Windows 8.

Flera tillverkare har också lockat med spännande förhandstittar på så kallade hybridplattor, det vill säga "riktiga" bärbara pc med skärmen och tangentbordsdelen separata och som kan köras antingen hopkopplade som en notebook eller separat som en surfplatta.

Till skillnad från en traditionell bärbar pc sitter alltså hela datorn - processor, grafikkort, minne och disk - i skärmen, och underdelen kompletterar bara med tangentbord, musplatta och kanske lite extra anslutningar.

Samsung Ativ Smart PC
Plattan har en skärm på 11,6 tum,och ett tangentbord som är lika brett. Det gör att de tillsammans är en liten men fullt bekväm pc.

Elva tums surfplatta
Nu har äntligen de första hybriderna släppts och först till oss på PC för Alla kom Samsung Ativ Smart PC. Ativ är namnet på alla Samsungs nya produkter med touch och Windows 8, även kommande smarta telefoner med Windows Phone 8. Men här handlar det alltså om en Windows 8-baserad surfplatta med påkopplingsbart tangentbord.

Formatet är 11,6 tum och alltså är den snäppet större än de flesta surfplattor. Vikten är också i överkant med sina 745 gram, men formen är hyfsat slimmad och inbjudande att hålla i. Formen och materialvalet för tankarna till Samsung Galaxy Note, och liksom den har Smart PC också en pekpenna infälld i ena sidan.

Tangentbordsdockan innehållet förutom fullstort tangentbord och en kompakt men fullt fungerande musplatta också två extra usb-portar. Det gör Ativ Smart PC till en hyfsat välutrustad liten notebook. Ett litet problem är att skärmen inte går att fälla upp lika långt som de flesta bärbara pc när datorn är i notebookläge. Två små lister på kortsidorna runt skärmen innehåller stereohögtalare, som tyvärr inte låter något vidare. Hörlurar rekommenderas.

Samsung Ativ Smart PC
Skärmdelen trycks ned i dockan och med ett diskret snäpp sitter den sedan stadigt. Anslutningen dem emellan är en ytkontakt som du inte märker av när delarna är monterats isär.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning