Det släpps fler allt i ett-datorer den här hösten och vintern än på väldigt länge, och Apple vill vara med. Mitt bland alla Windows 8-datorer med pekskärm kom det en ny och omdesignad Imac. Eller snarare två, en 27-tummare, och den som vi testat här med en skärm på 21,5 tum.

Som vanligt när Apple släpper nytt är det en lite blandad mix när Apple släpper dator. På vissa punkter handlar det om att komma ikapp pc-konkurrenterna på vissa punkter, medan de drar ifrån med nytänkande och kvalitet på andra.

Det mest uppenbara är att Imac har fått ett nytt yttre. Dvd-enheten är borttagen och springan på sidan är därmed borta. Datorns kanter är nu endast ett par tre millimeter tjock. Sedan är baksidan välvd så att själva elektroniken får plats bakom skärmen, men trots det är den rejält slimmad även för att vara en allt i ett.

Framsidan är en heltäckande svart yta med aluminium längst ned. Rakt framifrån ser den nästan exakt ut som föregångaren. Tills du slår på datorn, vill säga. Skärmpanelen har nämligen även den förbättrats en del.

Imac
Formen är elegant och avskalad i typisk Apple-stil, och du får titta väldigt snävt ifrån sidan för att överhuvudtaget se något annat än den lövtunna kanten.

Blankt men blänkfritt
21-tummaren har hd-upplösning (1 920 x 1 080). Vi kanske hade hoppats på ett steg upp i antal pixlar, nu när surfplattor och bärbara börjar komma upp i betydligt högre punkttäthet. Men tekniken är inte riktigt där än för större skärmytor. Eller jo, skärmpanelerna finns, men inte till ett överkomligt pris som gör de vettiga i annat än speciallösningar.

Kvaliteten på de pixlar den trots allt har är däremot i absolut toppklass. Här sitter en ips-panel med hög ljusstyrka, relativt stor färgrymd och god kontrast. Den svarta ramen runt skärmen går nästan sömlöst över i svarta ytor i bilden, med endast minimalt läckage av bakgrundsljus.

Skärmen ska ha fått en ny typ av reflexbehandling som bland annat innebär att man tagit bort ett lager mellan skärmens yta och pixlarna. Det är en liknande teknik som används på många bättre smartphones och som gör att bilden upplevs sitta mer direkt på glasytan än bakom den. Effekten är inte lika slående här då man inte använder en skrivbordsskärm på samma sätt, men det är fortfarande en trevlig syn.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iMac - 2,7GHz QC 8GB 1TB 21,5"

Bästa pris just nu: 11995 kr