När Nintendo lanserade Wii var det många som klagade öppet och mycket om den klena hårdvaran och avsaknaden av 1080p-stöd. Sex år senare går det att se att Nintendo gjorde rätt val. Med snart 100 miljoner sålda enheter sitter de säkert. Med Wii U kör Nintendo fortfarande sitt eget race. Den här gången med 1080p, bättre multiplayerfunktioner och en gigantisk handkontroll med bildskärm i mitten.

Operativsystemet i Wii U är en uppdaterad version av det som satt i föregångaren Wii. När du startat konsolen visas huvudmenyn på handkontrollen. Det går att byta så att huvudmenyn visas på tv:n via ett enkelt klick på skärmen. Rutnätsvyn där applikationerna och spelen dyker upp fungerar som förr. Det går att möblera om fritt bland applikationerna och med knapparna på kontrollen kan du lätt bläddra mellan alla olika sidor.

Wii U
Wii U är lite större än sin föregångare Wii. I liggande ställning får den utan problem plats under de flesta tv-apparater

Trots smidigheten i gränssnittet är det en lång väntetid. Det tar nästan en halv minut att starta eller stänga av applikationer. Vi hoppas att detta är någonting som kommer att ändras i framtida uppdateringar.

För att komma åt dina gamla spel till Wii är det bara att sätta i skivan och sedan klicka på Wii Menu. Du kan inte använda stora handkontrollen eller pro-kontrollen om du vill spela Wii-spel, då det bara går att använda Wiimotes. Men väl inne så ser Wii Menu ut som det gjorde på den gamla konsolen. Tyvärr räcker bara bakåtkompatibiliteten till Wii, äldre Nintendo-spel fungerar inte.

Maxad handkontroll
Den nya handkontrollen är stor. Riktigt stor. Större än en Nintendo 3DS XL. Och betydligt större än konkurrenternas handkontroller. Trots storleken ligger handkontrollen bra i handen. Vi vänjer oss både vid storleken och med placeringen av styrspakarna efter några dagars spelande.

Wii U
Handkontrollen med sin stora skärm är rejäl men faktiskt riktigt bekväm att hålla i när man vant sig.

Nintendo har kastat in allt som går att kasta in i den nya handkontrollen. Bortsett från standardknapparna sitter det en knapp som gör handkontrollen till en fjärrkontroll till tvn. Sedan har kontrollen kamera, mikrofon, stereohögtalare och hörlursuttag som går att använda vid videochat med dina kompisar.

Listan kan göras lång men den absolut bästa funktionen är att du kan spela spel på den lilla skärmen utan att använda tv:n. Det behöver inte finnas någon inkopplad tv för att detta ska fungera, det enda som behövs är ström till basenheten. Sen kan du glida runt i hela huset och spela New Super Mario Bros U, så länge som du är inom en räckvidd av omkring åtta meter från basenheten.

Kontroll på flera sätt
Den resistiva lcd-skärmen med upplösningen 854x480 är dock inget substitut mot en schyst stor hd-tv. Jämför du med en Ipad, Ipad mini eller en Nexus 7, som alla använder högupplösta kapacitiva skärmar, så är det väldigt stora skillnader i färgåtergivning och bildkvalitet. Skärmen på Wii Us handkontroll är betydligt sämre. Batteriet i handkontrollen räcker i mellan 3-5 timmar.

Wii U
Utöver den stora handkontrollen finns det också en Pro-kontroll till Wii U. Den är väldigt lik en Xbox 360-kontroll och är riktad till hardcorespelare. Sedan går det även att använda gamla Wii-kontroller och Wii Fit-brädan då Wii U är fullt bakåtkompatibel med dessa.

Grafikmässigt är det inte så stor skillnad mellan spel på Wii U och de andra spelkonsolerna. Wii U är betydligt mer kraftfull än sin lillebror. Grafikprocessorn gör ett ordentligt jobb med att få spelen att se bra ut med dagens standard på konsolgrafik. Med Playstation 4 och nya Xbox precis runt hörnet kommer grafiken i Wii U förmodligen att se utdaterad ut inom ett år.

Super Mario och zombies
Ingen konsol är bättre än sitt spelutbud. 24 olika titlar släpps samtidigt som basenheten. Av dessa 24 är endast sju spel Wii U-exklusiva. Tar vi därefter bort partyspelen så har vi bara två spel kvar; New Super Mario Bros U och ZombiU. Inte speciellt imponerande med andra ord.

Multiplattformsspelen som släpps till Wii U har fått extrafunktioner som inte finns till de andra konsolerna. I Assassin's Creed 3 har du en karta på den lilla skärmen. I Darksiders 2 kan du kolla kartan och snabbt byta utrustning. Batman Arkham City: Armored Edition ger spelaren flera nya funktioner, som att göra Batman starkare i slagsmål samt karta och utrustningsändringar.

Wii U
Wii U finns i två inte så färgglada färger, vit och svart, bägge i samma blanka plast.

Det spel som bäst demonstrerar bäst Wii Us nya handkontroll fungerar är Nintendo Land. Här kan du spela en rad olika minispel själv eller med kompisar och själva handkontrollen fungerar smidigare än någonsin. Men än har vi bara sett toppen av isberget. Måpnga intressanta spel kommer under första kvartalet 2013 och de kommer troligtvis att liva upp stämningen i spelbiblioteket.

Att spela med kompisar över nätet har aldrig varit enklare på en Nintendo-konsol. Tjänsten heter Nintendo Network och den är precis så enkel som den ska vara. För att lägga till kompisar är det bara att skriva in deras användarnamn, och vips så har du lagt till dem. Sedan är det väldigt lätt att lägga till folk som du har spelat med på nätet. Bara peka och klicka. Om du inte har wlan hemma är du tvungen att köpa en usb-adapter som gör det möjligt att koppla Wii U till trådbundet nätverk.

Grafik och prestanda imponenrar inte. Men det Wii U har som ingen annan konsol har är handkontrollen med den inbyggda skärmen. Visst, du kan få ett Playstation Vita och ett Playstation 3 för samma pris som ett Wii U Premium. Du kan få två Xbox 360 plus ett par extra kontroller för samma pris, och sedan kan du välja spel ur ett otroligt stort spelbibliotek. Men att spela Wii U med den stora handkontrollen tillsammans med fyra Wiimotes är ändå en speciell känsla. Vi kallar det glädje i vardagsrummet.

Nintendo Wii U
Tillverkare: Nintendo, www.nintendo.se
Basenhet:
Storlek: 17,2 x 4,5 x 26,7 cm.
Vikt: 1,6 kgc
Minne: 8 GB Basic/32 GB Premium (Går att utöka med sd-kort och externa hårddiskar).
Media: Läser Wii U och Wii optical dics.
Processor: IBM Power-baserad multi-core processor
Grafikkort: AMD Radeon-baserad hd.

Gamepad:
Storlek: 13,5 x 2,3 x 25,9 cmc
Vikt: 500 g
Batteritid: 3-5 timmar
Räckvidd: Upp till 8 meter
Skärm: 6,2 tum resistiv lcd-peksärm. Upplösning 854x480
Övrigt: Kamera, mikrofon, högtalare, nfc, tv-fjärrkontroll, gyroskop, accelerometer.

Pris: 3 500 kronor för Basic/ 4 000 kronor för Premium

Plus: Hd. Lokalt flerspelarläge. Nintendo Network
Minus: Priset. Spelutbudet. Resistiv pekskärm.
Betyg (7 av 10)

Nintendo Wii U Basic

Bästa pris just nu: 3190 kr