Det amerikanska företaget Bittorrent som ligger bakom de populära fildelningsprogrammen Utorrent och Bittorrent uppger att man tar avstånd från allt vad piratkopiering heter.

bittorrentEnligt Bittorrent har företagets program ett stort användningsområde inom laglig fildelning och man stödjer inte de användare som använder programmen för att dela med sig av filer olagligt.

Bittorrent har hos vissa ett dåligt namn då företaget hos många är synonymt med torrentfiler och olaglig fildelning.

– Vi får höra sådana anklagelser hela tiden. Vi har hört att vi har tagit död på både filmer och musik och vi står för internets mörka sida. Men det stämmer inte, säger Bittorrents vd, Eric Klinker till Torrentfreak.

Torrenttekniken uppfanns av Bittorrents grundare för över tio år sedan och har under årens lopp blivit det populäraste protokollet bland fildelare, både lagliga och olagliga. Enligt Bittorrent är tekniken neutral och var inte utvecklad för att användas olagligt.

– Vi är forskare, ingenjörer, utvecklare och designers som vill bygga ett bättre internet. Vi är fotografer, musiker, skribenter och spelare. Vi jobbar här för vi vill ändra på internet till det bättre, säger Eric Klinker vidare.

I ett försök att informera allmänheten om att Bittorrent inte är liktydigt med piratkopiering av företaget lanserat en ny webbplats med information om hur stor den lagliga fildelningen är.