Google meddelade i fredags att Chrome 25 som släpps i slutet av februari kommer att kunna stoppa insticksprogram som installeras av tredjepartsprogram. En funktion som Mozilla införde i Firefox för drygt ett år sedan.

Enligt Google kommer den nya funktionen göra det omöjligt att installera insticksprogram utan användarens vetskap. Även insticksprogram som redan installerat av ett tredjepartsprogram kommer att stängas av i webbläsaren.

Användare som vill använda dessa insticksprogram kan aktivera dem manuellt alternativt radera dem från webbläsaren och deras dator.

chrome insticksprogram

Även om Google inte nämner något om säkerhet i ett blogginlägg kring den nya funktionen, står det klart att det handlar om att säkra användarna ytterligare.

– Så kallade tysta installationer var tänkt att utnyttjas så att användarna kan lägga till nyttiga insticksprogram när de installerade ett annat program. Tyvärr har den funktionen missbrukats och använts av tredjepartsprogram utan användarnas samtycke, skriver Google i ett blogginlägg.

Mozilla införde en liknande funktion i Firefox 8 som släpptes i slutet av 2011. Anledningen till att Mozilla införde funktionen var att allt fler användare klagade på okända eller buggiga insticksprogram som installerats i webbläsaren utan deras vetskap.

IDG News