Avast Internet Security

Avast var länge känt som ett populärt gratis antivirus men nu har deras kommersiella säkerhetspaket börjat säljas på allvar till svenska konsumenter, med fullt svenskspråkigt gränssnitt och webbshop. Det första vi ser när vi anländer på Avasts webb är dock nerladdningsknapp för deras gratis antivirus, och vi får scrolla vidare neråt för att se att, jodå, de har också en uppsättning betalvarianter.

Nedladdningen av Avast Internet Security är en 6 MB stor fil och installationen tickar sedan smidigt på i bakgrunden medan vi kan jobba med annat. Programmet har ett snyggt, enkelt gränssnitt på ytan med snabb åtkomst till de flesta huvudfunktioner. Letar man sig vidare hittar man detaljerat med inställningar i en samlad och utförlig meny. Det är utmärkta beskrivningar av alla funktioner och val så att även den mindre tekniskt bevandrade kan begripa vad olika val innebär. Det ska Avast ha stor eloge för.

Avast

Här finns många bra funktioner. Lösenordshanterare, krypterad anteckningsbok (ett bra ställe att manuellt spara sådant som programnycklar, pin-koder och andra lösenord), isolerad "sandlåda" (en virtuell dator/skrivbord) där du kan köra filer du är misstänksam mot utan att de kan infektera resten av datorn, möjlighet att skapa räddningsdisk, med mera. Avast installerar också en egen extra säker webbläsare kallad Säker Zon, för känsliga saker som onlinehandel och bankärenden.

Bland huvudfunktionerna hittar vi också en vpn-tjänst, men det visar sig vara en funktion du får betala extra för att aktivera. En sak som däremot inte finns är familjeskydd, precis som hos AVG.

Virusskyddet i Avast bedöms som utmärkt och får högsta betyg från AV-test, med nästan hundraprocentigt skydd och få felträffar. Däremot tar det upp mer systemresurser än de flesta. Annars hör den helt klart till de bättre paketen. Men också till de dyraste.

Fakta Avast Internet Security

Kontakt: www.avast.com
Svenskt gränssnitt: Ja
Brandvägg: Ja
Surfskydd: Ja
E-postskydd: Ja
Separat bankskydd: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Angivna systemkrav, Windows: Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, XP SP3*, 256 MB ram, 1,5 GB ledig disk
Resultat, AV-test.org. (0-6 poäng):
Säkerhet: 6
Falsklarm: 6
Prestanda: 3,5
Multiplattform: Windows, Android, IOS
Prisexempel: 799 kr/år, 3 enheter

plus

Mycket säkert
Utmärkt användarvänlighet
Bra extrafunktioner

minus

Vissa prestandaproblem
Ingen föräldrakontroll
Dyrt

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10