Det är högsäsong på nätbrott, och säkerhetsexperterna spår en lavinartad ökning för såväl skadliga program (malware) som gisslanprogram (ransomware). Nätfiske är också vanligt förekommande, och har på senare tid drabbat flera svenska företag och myndigheter.

Stå inte handfallen! Gå i stället igenom vår senaste stora sammanställning av antivirusprogram – här finns garanterat något som passar dig.

Nu är Windows 10 är standardsystemet på varenda ny dator som inte kommer ifrån Apple och allt fler uppgraderar från äldre versioner. Mycket har blivit bättre men Microsofts egna verktyg för att hålla Windows 10 fritt från virus, trojaner, spionprogram och andra hot håller fortfarande inte måttet, och blir konstant underkänt i test efter test.

Läs också! Så undviker du att gå i nätfiskarnas lömska fällor
 

Anpassar sig till Windows 10

Antivirusföretagen har alla jobbat med att Windows 10-anpassa sina senaste versioner, och vi har nu testat ett brett startfält av program som alla vill in i din dator och se till att andra, mer illvilliga program håller sig ute.

Windows 10 innebär inga stora förändringar för antivirusföretagen. Den kanske viktigaste är webbläsaren Edge, som är mycket mer begränsad än föregångaren när det gäller möjligheten till webbläsartillägg. Där kan inte antivirusföretagen erbjuda samma funktioner som förut för säkra sökresultat och sajtövervakning.

Antivirus
Windows Defender, fortfarande inte bra nog.

Denna gång testar vi fler kandidater än på länge – dels har ett par nya aktörer dykt upp, dels har vi valt att även testa ett par säkerhetsprogram utan svenskt språkstöd. Alla är dock program som officiellt säljs på svenska marknaden i tillverkarens webbutik för svenska kronor.
 

Så ser utbudet ut

Ser vi på de säkerhetspaket som finns tillgängliga har inte marknaden förändrats särskilt mycket på ett år. Precis som i fjol är det en samling virusskydd med extra funktioner där en del säljs som multilicens (skydda X antal enheter, vare sig det är datorer, surfplattor eller telefoner) och en del är helt fokuserade på pc.

I det här testet har vi inte brytt oss om Android eller andra versioner än just skyddet på en Windows 10-dator. Det är ju också en växande plattform för mobila enheter, med allt fler surfplattor som kör Windows 10.
 

Familjeskydd
Andra delar av Windows, som brandväggen och familjeskydd, håller högre kvalitet. Då blir utmaningen för antivirusföretagen att komplettera eller överträffa dem.

Generellt sett kan vi konstatera att det är hög klass på skyddet i de testade programmen. Det finns helt enkelt inga riktigt dåliga antivirus längre, i alla fall inte bland de lite större antivirusföretagen.

För omdöme om virusskyddens effektivitet använder vi oss som vanligt av labbresultaten från oberoende experterna på AV-test.org, och de har certifierat samtliga program i vårt test som godkänt säkra. Det finns fortfarande en skillnad på godkänt säkra, mycket säkra och extra säkra lösningar. Och det är ganska stor skillnad i hur mycket de olika programmen påverkar datorernas prestanda.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi letade upp samtliga Internet Security-paket (eller motsvarande med andra namn) från tillverkare vars paket testats av AV-test.org, fanns tillgängliga i webbshop med officiell försäljning på svenska marknaden och med pris i svenska kronor.

I den mån vi kunde få tag på licensnyckel från tillverkaren testade vi med det, men i ett par fall testade vi istället gratis provversioner med full funktionalitet men kort giltighetstid. 

Programmen installerades ett och ett på en bärbar pc med Intel Core M-processor, 4 GB ram-minne, 128 GB ssd och 64 bitars Windows 10 Home. Omdömet kombinerar vår bedömning av användarvänlighet och funktionsutbud med AV-tests omdöme av programmens virusskyddsfunktion och prestanda.