Som väntat släppte Microsoft i går Office 2013 och Office 365 även i Sverige. Flera läsare har hört av sig till PC för Alla och frågat vad skillnaden är mellan de olika versionerna.

Här kommer en liten lathund så att bättre förstår vilken version som passar dig bäst om du funderar på att uppgradera.

Office 2013

office 2013

Office 2013 är likt tidigare en klientversion av programsviten. Precis som tidigare betalar du en engångskostnad och kan endast använda det på en dator per licens. Det finns tre olika versioner av Office 2013 som följer:

Office Hem och Student 2013 - Inkluderar Word, Excel, Powerpoint och Onenote. Har ett cirka pris på 1 200 kronor per dator.

Office Hem och Småföretag 2013 - Här ingår allt som ovan men även e-postprogrammet Outlook. Har ett cirkapris på 2 400 kronor.

Office Professional 2013 - Det här är det kompletta paketet och innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Publisher och Access. Cirkapriset ligger dock på hela 4 800 kronor.

Office 365 Home Premium

office 365

Enkelt förklarat är Office 365 Home Premium egentligen en familjelösning av Office Professional 2013 ovan. Du får tillgång till alla program i sviten, vilket inkluderar Word, Excel, Powerpoint, Onenote, Outlook, Publisher och Access. Dessutom kan du installera hela programpaketet på upp till fem pc eller Mac i ditt hushåll.

Det kluriga med Office 365 Home Premium är att du inte betalar en engångskostnad, utan du måste köpa ett årsabonnemang som kostar 899 kronor per år. Du kan även betala månadsvis och då kostar det 90 kronor i månaden.

Fördelen med Office 365 Home Premium är självklart en lägre startkostnad samt möjligheten att installera programsviten på alla datorer du har hemma. Nackdelen är att du dras med en löpande kostnad.

För att testa eller köpa Office 365 Home Premium kan du klicka här. En liknande lösning för småföretag kommer enligt Microsoft att bli tillgänglig inom kort. Priser är dock okänt än så länge.

Molntjänsten Office 365

office 365 molntjänst

För att göra saker och ting lite extra krångligt har Microsoft även en molntjänst sedan tidigare som heter Office 365. Varför Microsoft valt att använda samma namn som programsviten känns minst sagt märkligt och förvirrande.

Molntjänsten Office 365 är helt webbaserad och låter dig köra Word, Excel, Powerpoint och Onenote i en webbläsare på din dator eller surfplatta. Tjänsten vänder sig främst till företagsanvändare och kostar mellan 28 och 175 kronor per användare och månad beroende på företagets storlek.

En gratis testversion av molntjänsten Office 365 som fungerar i tre månader hittar du här.