Redan 1971 skrevs "Creeper" som anses vara det första datorviruset, ett program som kunde kopiera sig själv. Ett av de första datorvirus som fick stor spridning var Elk Cloner som upptäcktes 1982.

Men begreppet datorvirus myntades först 1983, när den amerikanska studenten Fred Cohen skrev ett program som kunde kunde kopiera sig själv och spridas från dator till dator.

Sedan dess har det dykt upp mängder av datorvirus. Det här är några av de mest klassiska datorvirus som världen skådat.

1982
Elk Cloner – viruset som skapades av en femtonåring

"Elk Cloner skulle utan större överdrift kunna kallas roten till det onda", säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.


1999
Melissa, strippan som blev ett av världens största virus

Melissa är ett makrovirus som från början inte var tänkt att orsaka skada, utan snarare som ett rop på uppmärksamhet eller kanske rentav en kärleksförklaring med lätt tragiska förtecken. Viruset var inte menat att orsaka någon skada, utan bara att sprida den vackra strippdansösens namn över världen. Och det gjorde det - med besked.
2000
ILOVEYOU – viruset som spreds med hjälp av kärlek

Den fjärde maj 2000 dök det upp i mångas inboxar: Ett enkelt litet mejl från någon bekant med ämnet ILOVEYOU, och den bifogade filen LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT. Den som öppnade filen fick dessvärre inget kärleksmeddelande...

2003
Masken som spreds över världen – på tio minuter

Masken SQL Slammers utveckling saknar motstycke i modern historia.


2004
Fruktade viruset MyDoom - ett verk av Linuxfanatiker

"Andy, jag gör bara mitt jobb, inget personligt, förlåt". Texten är det enda spåret efter skaparna bakom superviruset MyDoom.
2005
XCP/ Mediamax CD-3 – viruset som skulle stoppa fildelarna

Så här illa gick det när Sony BMG tog till fulmetoder för att stoppa piratkopieringen.

2008
Conficker – superviruset som slog ut franska flygvapnet

Antagligen det värsta virus världen skådat. Miljontals datorer har smittats. Microsofts pris på skaparens huvud: 250 000 dollar.

2009
Zeus – Keylogger som riktade sig till storföretag

Viruset Zeus riktade främst in sig på storföretag som Amazon och Cisco och fungerade som en slags keylogger. Skaparen av viruset påstår att han helt har lämnat virusbranschen, även om många experter tror att han ljuger.

2011
Flashback – Macviruset dolde sig bakom Flashuppdatering

Den här luringen smög sig in på närmare 600 000 Macdatorer och kom i form av en fejkad Flashuppdatering. Under 2014 dök viruset upp igen.

2014
Heartbleed – superbuggen som letade sig in på mängder av servrar

Okej, Heartbleed är kanske inte ett virus i ordets rätta bemärkelse, men tål ändå att nämnas på grund av dess enorma påföljder. Det yttrade sig som en programbugg i krypteringsbiblioteket OpenSSL, och som i sin tur gjorde att känsliga uppgifter riskerade att läcka.