Microsoft Edge – Microsofts moderna utmanare

Edge

Med Edge börjar så att säga Microsoft om från grunden. Det här är inte en ny variant av Internet Explorer, det är ett helt nytt program. Det är byggt kring en helt ny "motor", den grundfunktion i en webbläsare som tolkar webbsidor till det du ser i fönstret.

När Edge först dök upp Windows 10 dröjde det inte länge innan programmet fick en hel del kritik. Edge hade få funktioner och länge kunde du inte lägga in tillägg. Det där med tilläggen är nu fixat, men än så länge är utbudet magert jämfört med Chrome och Firefox.

Ett annat stort problem i början som nu blivit bättre är att en del sajter inte funkade så bra i Edge. Ett exempel är Facebook, som kan bete sig lite underligt i Edge. Microsoft verkar ha jobbat hårt för att få bort problemen och numera uppstår de ganska sällan. Men ibland blir du tvungen att växla till Chrome eller Firefox för att en sida ska uppträda som den ska.

Edge
Att du kan anteckna direkt på webbsidan är en av de smarta funktionerna i Edge.

Precis som Chrome är Edge snabbt och på samma sätt drar det en hel del minne och processorkapacitet. Men Microsofts löfte att det ger bättre batteriprestanda stämmer, där är Edge tydligt bättre än till och med Opera i strömsparläge.

Vår största invändning är att den synkroniseringen via Microsoft-kontot bara fungerar riktigt smidigt med mobila enheter som också kör Windows. Det går att synka till exempel favoriter till andra enheter, men det är inte smidigt.

En lite udda funktion som vi gillar är att du kan anteckna och markera saker på webbsidor via verktyget webbanteckningar. Något som först kan kännas lite ovant är "hubben" som är samlingsplatsen för favoriter, historik, nedladdningar och din läslista.

Sammanfattningsvis är Edge numera ett helt okej webbläsare. Fortsätter Microsoft fixa saker i samma tempo som de gjort hittills kommer den snart vara riktigt bra.


Fakta: Microsoft Edge 38

Batteritid: 3 timmar, 55 minuter.
Octane: 8 970 poäng.
Robohornet: 50,59.
Sidladdning, snitt: 11,2 sekunder.
Tillägg: Måttligt utbud.
Synkronisering: Windows-mobiler, inte Android eller IOS.
Smarta funktioner: Anteckningar, läslista, Cortana-stöd (läs mer här).
Läs merwww.microsoft.com

plus

Finns inbyggd.
Batterisnål.

minus

Begränsad synkronisering.
Inte så mycket tillägg.
 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10