Mozilla Firefox – Reklamfri favorit för entusiaster

Firefox

Firefox var den webbläsare som först bröt Internet Explorers dominans. Numera är det Chrome som används mest, men Firefox är störst bland de övriga webbläsarna. Framför allt är Firefox entusiasternas favorit. Det här är den webbläsare som är mest anpassningsbar, har flest inställningar och har överlägset största utbudet av tillägg.

En annan sak som får många entusiaster att gilla Firefox är att den inte utvecklas av ett företag som säljer reklam. Därmed finns inga kommersiella skäl att programmet ska spåra användarna i onödan.

Firefox
Firefox är den webbläsare som har bäst tillägg.

Mycket i Firefox är inriktat på säkerhet och anonymitet. Du har ett utmärkt anonymt läge där webbläsaren inte sparar något och aktivt hindrar att du spåras. En annan funktion som är trevlig är det inbyggda läsläget, där webbläsaren sållar fram texten på en webbsida så du slipper se bilder, annonser och annat störande. Andra webbläsare har liknande läsfunktioner, men den i Firefox är smidigast. Du har en videochattfunktion, Hello, som ger dig ungefär samma funktioner som Skype.

Prestanda är bra men Firefox är krävande för datorn och drar en hel del batteri. Programmet har inte traditionella menyer, utan en slags grafisk meny där du väljer bland kategorier av inställningar. Det påminner lite om kontrollpanelen i Windows. Som så mycket i Firefox kan du förstås anpassa hur den här menyn ser ut och vad som ingår i den. Synkningen mellan enheter är omfattande, du kan synka flikar, bokmärken, lösenord, historik, tillägg och inställningar.

Firefox är tillsammans med Opera den webbläsare som är utmanar Chrome om att vara bäst. Det här är ett bra alternativ för dig som vill skräddarsy din webbläsare och för dig som vill maximera säkerheten.


Fakta: Mozilla Firefox 49

Batteritid: 2 timmar, 45 minuter.
Octane: 8308.
Robohornet: 53,53.
Sidladdning, snitt: 11,9 sekunder.
Tillägg: Enormt utbud.
Synkronisering: Synkar mellan Windows, OSX, Android och IOS.
Smarta funktioner: Säkerhetsfunktioner, anonymitetsskydd plus massor av funktioner via tillägg.
Läs merwww.mozilla.org

plus

Snabb.
Anpassningsbar.
Stort utbud av tillägg.

minus

Drar mycket batteri.
Kan kännas överväldigande för nybörjaren.
 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10