Opera 41 – Den ständiga utmanaren

Opera

Genom alla olika skeden av webbläsarkriget har en sak varit konstant: Opera har funnits där som ett ofta omtalat, men inte så vanligt alternativ. Historien bakom Opera är ovanlig, det hela började redan 1994 som ett utvecklingsprojekt hos norska teleoperatören Telenor. Programmet har sedan fortsatt att utvecklas i Norge, men har precis nyligen sålts till ett kinesiskt investmentbolag.

Opera har alltid präglats av innovativt tänkande. Genom alla år har det haft en liten men lojal skara följare, men har aldrig riktigt slagit igenom stort. Störst framgångar hade Opera innan Chrome dök upp, då var den populär som en resurssnål och snabb webbläsare i mobiler.

Opera
Tack vare Operas inbyggda vpn kan du surfa anonymt.

Opera är snabbt och drar lite systemresurser. Det leder till att det också ger bra batteritid, i synnerhet med strömsparläget aktiverat. Programmet har flera riktigt bra inbyggda funktioner, vår favorit är en egen gratis vpn-tjänst som visserligen är långsam, men är enkel att använda och fungerar bra. Med den kan du komma åt tjänster med regionsspärrar och du kan surfa anonymt. Plus att trafiken mellan dig och tjänsten är krypterad, vilket ger bra säkerhet om du sitter och surfar i ett publikt wifi-nätverk. Opera har även en inbyggd och anpassningsbar annonsblockerare.

Opera och Firefox är närmast att utmana Chrome om att bli testvinnare. Firefox har fler funktioner via sitt jätteutbud av tillägg och kan anpassas mer. Men Opera är resurssnålare och gör det enklare att använda viktiga funktioner som vpn eller annonsblockerare. Vilken du föredrar av de två är en smaksak.

Fakta: Opera 41

Batteritid: 3 timmar, 20 minuter.
Octane: 8795.
Robohornet: 62,8.
Sidladdning, snitt: 11,8 sekunder.
Tillägg: Hyfsat utbud.
Synkronisering: Synkar mellan Windows, OSX, Android och IOS.
Smarta funktioner: Inbyggd vpn, strömsparläge, turboläge, integrerad annonsblockering.
Läs merwww.opera.com

plus

Resurssnål.
Snabb.
Smarta finesser.

minus

Slukar minne med många flikar/fönster.
 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10