Acer Aspire S5
Grymt välbyggd lättviktare

Acer Aspire S5 är näst lättaste datorn i testet, den väger så lite som 1,2 kilo och är också ovanligt tunn. Formen är elegant där sidorna smalnar av med mjukt rundade hörn. Trots den låga vikten är det en mycket solid dator med magnesiumchassi, aluminium och spänstiga ­kompositmaterial i skalet.

Jämfört med en Asus Zenbook eller en HP Spectre är den lite ­­­plastig, men ett chassi helt i metall hade också ökat vikten några hekto. Det här tycker vi är en utmärkt kompromiss. Musplattan, tangentbordet och andra knappar har fått mekanisk kvalitet i toppklass. Bakgrundsbelysning saknas, men det kan vi stå ut med när det för övrigt är helt felfritt.

Acer får också extra pluspoäng för ovanligt bra ljud, både ut hörlursutgången och från de inbyggda högtalarna. Den som inte gillar pekplatta kan glädja sig åt en medföljande trådlös bluetooth-mus.

Det som drar ned betyget ett snäpp är den medelmåttiga bildskärmen. Det är en tn-panel på 1 366 x 768 bildpunkter. Som sådan är den hyfsad, men flera konkurrenter börjar satsa på högre upplösningar och bättre skärmteknik.

När S5 lanserades fick den mycket uppmärksamhet för det annorlunda sättet externa portar är placerade, bakom en motoriserad lucka som fälls ut på bak-sidan. Där hittar vi hdmi, två usb 3-portar och ovanligt nog också en kontakt för snabba thunderbolt, vilket också innebär att Aspire S5 har displayportstöd för överföring av högupplöst bild från dator till bildskärm.

Prestandamässigt hör den till de bättre i testet, tack vare en ovanligt snabb ssd-enhet. Inte den extrema gigabytefart vi sett i ett par tre nya dyrare datorer i år, men snabbare än de flesta andra. Vi testade en Aspire S5 i höstas och var då kritiska till fläktbruset, men det verkar Asus ha fått bukt med, antagligen med nya driv-rutiner eller bios-uppdatering. Likaså uppmäter vi bättre ­batteritid med den här Windows 8-datorn än den med Windows 7 som vi testade senast. Troligen drogs Aspire S5 ned av för mycket bakgrunds-program då.

Det är jämnt i toppen i testet, men vi korar Aspire S5 till vinnare för att Acer lyckats kombinera ­bärbarhet med byggkvalitet utan att kompromissa bort någonting viktigt.

+ Byggkvalitet i topp. Låg vikt. Goda prestanda.
- Endast godkänd ­bildskärm. Högt pris.


Asus Zenbook UX32
Ultrabook med extra växel

Är du inte nöjd med dator­kraften i en ”vanlig” ultratunnis är Asus Zenbook UX32 något för dig. Den har en Intel Core i7-­processor där de andra har Core i5, och bättre grafikkort än Intels inbyggda. Här sitter ett Geforce GT 620M som ger extra fart i framför allt 3d- spel.

Den enda detalj som inte är prestandamaxad är lagringen. Asus har valt en hybriddisk som ger en del av fördelarna med ssd, men riktigt lika rappt går det definitivt inte. Fördelen är att Asus har råd att stoppa in hela 500 gigabyte lagringsplats utan att priset går i taket.

UX32 är ett högkvalitetsbygge med stadigt och slimmat chassi helt i metall, skönt tangentbord med bakbelysning och en stor, bekväm musplatta . Det mest slående är dock bildskärmen, en ips-panel (vilket gör snäva betraktningsvinklar till ett minne blott) full hd-upplösning och rejält ljusstyrka.

Tyvärr gör sig höga prestanda och den stora ljusstarka skärmen påminda när det kommer till batteritiden. Datorn har den sämsta batteritiden av alla datorerna i testet. Fläktkylningen är inte heller direkt diskret.

+ Snabb processor och grafik. Snygg och ­välbyggd. Mycket bra skärm.
- Långsam lagring. Kort batteritid.


Fujitsu Lifebook UH572
Prispressat tappar kvalitet

Fujitsus tunnis är näst tyngst i testet med knappa 1,6 kilo och har en blockig form. Skalet är i plast med aluminiumdetaljer och ger ett jämförelsevis billigt intryck. Skalet har dock en kul metallicröd färg vilket lättar upp.

Här sitter samma processor och grafik som i sju av åtta ­testade datorer, och den levererar som förväntat. En småseg ­mekanisk hårddisk med ssd-hybrid minskar dock farten, du får stor lagringsplats men det blir långsammare. Fujitsu slänger samtidigt in hela 8 GB arbetsminne, vilket aldrig är fel.

Lifebook UH572 får minus-poäng för ett trångt tangentbord med små knappar och stum känsla när vi skriver. Bildskärmen är även den ganska medioker, en tn-skärm på 1 366 x 768 bildpunkter med lite blek färg och kontrast.

På sidan av datorn finns en lucka för simkort, men den konfiguration av datorn som säljs i Sverige har inte 3g-modem. För övrigt är det en liknande ­uppsättning av ­funktioner som hos konkurrenterna.

Vi vill också slutligen varna den som vill använda datorn för att spela musik. De inbyggda hög-talarna låter rejält risigt.

+ Stor hårddisk. Gott om minne. Lågt pris.
- Långsam disk. Jobbigt tangentbord. Blek bildskärm. Högljudd kylning.


HP Spectre XT 13
Stillsam lyx behåller kylan

Flera av datorerna i testet har inga rörliga delar förutom fläkten för kylning, och Intels mobila Core-processorer genererar ganska lite värme. Därför borde det vara lätt att bygga en dator som kyls passivt, förutom när den verkligen hårdkör processorn. HP Spectre XT 13 är bara en av två datorer i testet som lyckas med det, och den andra, Toshibas Z930, har mycket lätt för att dra igång fläkten. I HP:s fall får vi faktiskt pressa datorn rejält innan fläktarna går igång och pumpar ut varmluft. När det väl sker låter den dock en hel del.

Prestanda lyfts upp av en extra snabb ssd, nästan lika bra som i testvinnaren Acer Aspire S5. För övrigt är det samma hårdvara här som i flertalet av testets datorer.

Spectre XT 13 är ett gediget bygge i ljus metall och ett underrede i kompositmateriel, vacker och stadig att använda. Vikten på 1,41 kg är godkänd.

HP har alltid förstklassiga tangentbord. Däremot hade vi gärna sett en större musplatta. Utan pekskärm får du kämpa lite med Windows 8. Skärmen är föga märkvärdig och har ovanligt snäv betraktningsvinkel.

+ Snabb ssd. Mestadels tyst drift. Stadig konstruktion.
- Tråkig bildskärm. Liten musplatta. Högt pris.


Lenovo Ideapad Yoga 13
Smart och vikbar Yoga

Lenovo Ideapad Yoga tillhör den nya generationen datorer som är utrustade med pekskärm och också går att använda som surfplatta. I Yogas fall innebär det att skärmen kan vikas tillbaka så att du vänder hela datorn ut och in.

Nu är datorn stor och tjock, så vem som vill använda den som surfplatta har vi ingen aning om. Men konstruktionen gör att du till exempel kan ställa upp den som digital fotoram. Vi är dock mest intresserade av hur den funkar som notebook, och svaret är jodå, mestadels bra.

Prestanda är genomsnittliga, du får 6 GB minne och en ssd, som dock är relativt långsam. De inbyggda högtalarna är inget vidare, med skramligt och svagt ljud. Bildskärmen är Lenovos starka kort, en ips-panel med pekfunktion och 1 600 x 900 bildpunkter.

Det är tur att man får pekskärm, datorns musplatta är lite för seg för att vi ska kunna kalla den godkänd. Tangentbordet är däremot förstklassigt. Vi är sam-tidigt tveksamma till Lenovos materialval, du vilar handlederna på ett plastigt fuskläder som är mer svettigt än snyggt.

+ Kul med tablet-läge. Bra bildskärm. Relativt tyst kylning.
- Seg musplatta. Tjock och delvis plastig. Usla högtalare.


Samsung 540U3C
Tungviktare med pekskärm

När Windows 8 kom fick många befintliga datorer en uppgradering till det nya operativsystemet och utrustades med pekskärm. En sådan är Samsungs lite mer budgetbetonade 5-serie med ­bärbara pc. De är i ultrabook-klass, men med pekskärm har de fått en extra millimeter i tjocklek och ett extra hekto i vikt.

Faktum är att Samsung 540 U3C, trots en till synes slimmad design med sina tunna kanter, är den tjockaste och tyngsta datorn i testet. Vikten ligger på nästan 1,7 kilo. Detta trots att det till
det yttre mestadels är plast kompletterat med lite metallytor. Konstruktionen känns dock ­gedigen och vi anar ett stadigt chassi inunder. Prestanda-­mässigt är det inga överraskningar, möjligen lite låga resultat i våra processor-mätningar. Datorn har sex gigabyte minne och en hybriddisk av snabbare modell än de som sitter i Asus och ­Fujitsus datorer.

Ergonomiskt finns inget att klaga på, då både pekskärm och en bra musplatta gör all navigering lekande lätt. Tangentbordet håller god klass.

Bildskärmen får knappt godkänt. 1 366 x 768 bildpunkter och inget vidare betraktningsvinklar, men god ljusstyrka. Batteritiden är dock riktigt bra, som mest nästan nio timmar.

+ Bra batteritid. Ljusstark skärm. Pekskärm.
- Hög vikt. Plastigt bygge. Måttlig bildskärm. Något låga prestanda.


Sony Vaio T13
Inget oväntat från Sony

Sony Vaio T13 är en annan dator precis som Samsung 540U3C, en befintlig ultrabook, som tillverkaren helt enkelt monterade in en pekskärm i när Windows 8 kom.

Vi testade originalet utan touch när det kom och tyckte inte att den datorn riktigt höll Vaio-­standard, utan var kantig och plastig på ett sätt vi inte är vana vid från Sony.

Det gäller även för denna modell. Men här har prestanda vässats med en hygglig ssd och mycket färre bakgrundsprogram som stör. Prestandamässigt ­placerar den sig ungefär i mitten bland de testade datorerna utan några värden som sticker ut åt något håll. Vi uppmäter också riktigt bra batteritid, precis som för S­amsung-datorn över åtta och en halv timme.

Sony har också lyckats bättre med att hålla nere vikt och mått på den nya pekmodellen. Den är fortfarande inte lätt, originalet vägde 1,55 kilo. Men den har bara fått 50 gram extra vikt och hör trots sin kantiga design till de tunnare datorerna i testet.

Bildskärmen är dock ingen höjdare. Samma lågupplösta tn-panel som de flesta av konkurrenterna, men relativt ljussvag och med riktigt bleka kontraster.

+ Stabila presstanda. Bra batteritid.
- Något tung. Tråkig bildskärm.


Toshiba Protégé Z940
Superlätt Toshiba

När Toshiba Satellite Z830 kom för ett och ett halvt år sedan var den sensationellt lätt, men vi antog att konkurrenterna snart skulle komma ikapp och släppa egna super-ultralätta 13-tummare på runt ett kilo. Det gjorde de inte, och Z830 är fortfarande tunnast i sin klass. Z930 är en uppföljare med samma chassi, samma externa portar, samma skärm och bara nyprocessor och chipset.

Dock inte samma vikt, utan den är en handfull gram tyngre än föregångaren. Trots det är den med bred marginal lättast i testet. Endast Acer Aspire S5 kommer i närheten. Den låga vikten har sitt pris i form av en rätt ömtålig och fladdrig konstruktion. Tangentbordet är även det lite stumt och har ovanligt kort slaghöjd. Däremot är prestanda förhållandevis goda, batteritiden utmärkt och kylningen ovanligt tyst, korta stunder till och med helt passiv.

De flesta varianter av datorn som säljs i skrivande stund har Windows 7, men vi kikade på en som säljs uppgraderad till ­Windows 8. En rätt liten musplatta ställer till det en del om du vill använda app-gränssnittet mycket, men inne på Skrivbordet är den fullt funktionell.

+ Extremt lätt. Tyst ­kylning. Bra batteritid. Gott om anslutningar.
- Något ömtålig. Måttligt bra bildskärm. Liten musplatta.