Envy X2 är en av flera nya Windows 8-datorer som använder senaste omgången av Intels Atom-processorer. De är tillräckligt kraftfulla för att köra Windows 8 problemfritt men fortfarande strömsnåla och svala nog för att kunna köras fläktfritt i en kompakt enhet som en surfplatta.

Och det är just vad dessa datorer också är, 10 till 12 tums surfplattor med pekskärm, men du får också med ett löst tangentbord som man kopplar samman plattan med, vilket också gör den till en kompakt netbook-liknande dator.

HP Envy X2

Prestanda
Atom Z2760 matchar de ARM-processorer som sitter i nyare Android-plattor, men Intels grafik i Atom-systemet ligger en hel del efter de bästa ARM-systemen som Exynos och Tegra 3.

Det räcker ändå till för att driva Windows app-miljö, jobba i Office, surfa, videokonferensa i Skype och spela upp högupplöst film i de flesta format, inklusive webbaserad Flash i 1080p, vilket för bara något år sedan hade fått en Atom-dator att kräva fläktkylning på fullt blås.

Nu är det fläktfritt, tyst och för det mesta fortfarande svalt. Pc-spel, även inte så krävande, är dock fortfarande en utmaning. Men det kan vi ärligt talat leva med.

Design
De Windows 8-plattor vi sett hittills har varierat lite i design och kvalitet, men HP visar här att Windows-plattor faktiskt kan se ut och kännas som en Galaxy Tab eller Ipad, trots att det är pc-teknik hela vägen. Skärmen är på 11,6 tum och därmed är plattan lite större än konkurrenterna med Android och IOS, men formen och hanteringen är i stort sett detsamma.

Envy X2 har slimmat bakstycke i borstad metall och heltäckande Gorilla-glas fram. Dock inte senaste versionen Gorilla Glass 2, vilket gör att den är lite sämre på att hantera reflexer än vissa konkurrerande surfplattor. På baksidan hittar vi diskret på-knapp, volymkontroll och en 8-megapixelkamera med led-blixt. Ena långsidan av plattan är platt och har dockningsportar, vilket påverkar greppvänligheten en aning. Men trots de stora måtten är den bara marginellt tyngre än en iPad.

HP Envy X2

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning