Acer Aspire V5 är en dator med många skepnader. Vi testade en modell redan för ett år sedan, med 15-tumsskärm och mörkgrått skal. Just nu är Aspire V5 Touch med 14-tumsskärm en intressant modell, en av få lite större bärbara med pekskärm.

Design och konstruktion
Nu testar vi dock en helt annan Aspire V5 Touch, med modellnamnstillägget 122. (I själva verket V5-122. ”Touch” stor det bara på kartongen.) Faktum är att det faktiskt är en radikalt annorlunda dator, både i storlek, prestanda, pris och funktion. Till att börja med hade den förra en 14-tumssskärm, medan bildskärmen här är på 11,6 tum. Denna mindre modell har inte heller inbyggd dvd-läsare.

Aspire V5 Touch
Aspire V5 i 11-tumsformat är en nätt liten dator, men inte riktigt så slimmad och lätt som mer påkostade ultrabook. Den är ganska exakt 2 centimeter tjock och väger 1,38 kilo.

En del saker är dock gemensamt med dess större namne, framförallt designen. Bägge har samma gråsilvriga ytor och slimmade ultrabook-liknande design. Jag säger Ultrabook-liknande eftersom varken denna eller 14-tummaren vi testade uppfyller Intels Ultrabook-krav, förutom vad gäller det slimmade formatet.

Prestanda
Än mindre denna 11-tummare, eftersom den inte ens har Intel-processor. Det är faktiskt därför vi testar den. Acer är en av de första tillverkarna som nu släpper datorer med AMD:s senaste mobila processorer som presenterades i våras. I det här fallet handlar det om AMD Elite Mobility APU A6-1450M, eller Temash som den också kallas. Det är en prispressad och framförallt strömsnål processor för lite billigare datorer, främst tänkt att konkurrera med Intels snabbaste Atom-modeller eller långsammaste Core i3.

Till skillnad från dessa har A6-1450M hela fyra processorkärnor, något som vi på bärbara datorer annars bara sett i de allra snabbaste och dyraste Core i7-modellerna. Det betyder nu inte att den konkurrerar med dessa i prestanda, utan snarare att AMD bygger sina processorer på ett annat sätt än Intel. Core i3 kan till exempel också köra fyra processer samtidigt tack vare så kallad hypertråds-teknik.

Det kan i och för sig också bero på att datorn kommer med sex gigabyte minne, ett par mer än vi är vara vid i så här pass billiga datorer.

Acer Aspire V5 Touch
På ena sidan sitter en liten specialkontakt för extern skärm. För att koppla in till den behöver du ansluta en separat vga-adapter som medföljer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning