Ett par veckor efter att Macbook Air trillade in till PC för Alla-redaktionen var det dags för ytterligare en dator med Haswell-processor. Denna gång från Sony, som passar på att lansera en hel uppsjö nya Vaio-datorer. Sony går nu ifrån sitt gamla sätt att benämna datorer, och istället för Vaio och sedan en bokstav, Vaio E, Vaio S, Vaio Z och så vidare, heter de nyta modellerna Vaio Fit, Tap, Pro och Duo.

Två av dessa är redan ute. Vaio Tap är en portabel allt-i-ett-dator för hemmet som vi testade i januari, och Vaio Duo är en konverterbar lättviktare som kan fällas ihop och blöi Windows 8-surfplatta. Nu kompletteras den alltså med två till. Vaio Fit är traditionella notebooks för konsumenter. Den vi fått in för test är Vaio Pro 13, Sonys nya 13 tums Ultrabook.

Sony Vaio Pro 13
Vaio Pro 13 har ett skal i mestadels borstad metall. Fär att ändå få möjlighet till nfc, som inte normalt kan tränga igenom plåt, sitter datorns nfc-enhet direkt under musplattan. 

Funktioner
Som namnet inte direkt subtilt antyder är det en dator tänkt för professionella användare. Utöver att den har Windows 8 Pro och TPM vet vi dock inte riktigt vilka dessa funktioner är. Den har ingen vPro-funktion, ingen Displayportutgång eller smartcardläsare. Möjligen har den bättre underhåll- och servicemöjligheter som passar större företag,

För övrigt har Vaio Pro samma funktioner som vilken Ultrabook som helst, med hdmi och ett par usb-portar på sidan, strömsnål Core-processor och pekskärm, vilket är standard på alla ultrabooks enligt Intels nya krav. Det är snarare klassen på enskilda funktioner som höjer den lite över mer ”vardagliga” ultrabooks. Dels vikt och chassi, mer om det strax. Dels hög kvalitet i sådant som webbkamera och inbyggda högtalare.

En kul detalj är att det inte finns nätverksport på datorn, men att man istället får med en Ethernet-adapter och hotspot som man pluggar in i strömadaptern via en usb-port. Lite omständligt men också ganska smart. Man blir av med den på datorn, och finns det nätverksuttag där du är så finns det antagligen också strömuttag. Usb-porten kan också användas för att till exempel ladda en mobiltelefon.

Sony Vaio Pro 13
Uppfälld trycker nedre delen av skärmlocket upp hela datorn en aning i bakkant. Det gör att man får ett rätt så behaglig lutning på tangentbordet när man jobbar. 

Form och konstruktion
Sony har också sin vana trogen lyckats bygga ihop en dator som ser ut och känns väldigt proffsig. Sony kallar Vaio Pro ”världens lättaste 13,3 tums ultrabook”, och med en vikt på bara 1,06 kilo ser det ut att faktiskt stämma. Det var på tiden. Toshibas Z830 var den lättaste fram till dess, och den kom så tidigt som 2011. Vaio Pro har ju då dessutom pekskärm, vilket lägger till några gram i vikt.

Trots det är chassit förhållandevis stabilt. Inte lika massivt som en Macbook Air eller Asus Zenbook, men dess kolfiberchassi och skal med borstade metallytor gör att den inte alls känns svajig eller plastig att använda. Tangentbordsprofilen är snäppet lägre än i de flesta bärbara pc och även ultrabooks, men med hög kvalitet i mekaniken är det ingenting vi stör oss på. Under musplattan döljer sig en nfc-antenn. Den sitter där för att nfc inte funkar genom resten av metallskalet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning