LG Optimus F5 är den första mellansegmentstelefonen med 4g och Android. Nokia släppte Lumia 820 som hade 4g redan i början av 2013, men den kör Windows Phone 8. Förra året släppte LG Google-luren Nexus 4 som blev älskad av nästan alla som testade den. Det enda Nexus 4 saknade var 4g, vilket var anledningen till att vi inte gav den full pott på betygsskalan i vårt test. Den följdes upp av Optimus G som stödde 4g, men var betydligt plastigare.

Har LG nu träffat rätt med nya Optimus F5? Svaret är; nästan. På telefonens framsida hittar du en 4,3 tum stor skärm med upplösningen 540 x 960 bildpunkter. Skärmstorleken och upplösningen ger en pixeltäthet på 256 pixlar per tum. Ovanför skärmen hittar du en liten kamera med 1,3 megapixlar. På baksidan hittar du endast en kamera med 5 megapixlar, det finns ingen blixt eller lampa till kameran.

LG Optimus F5

Konstruktion
LG har pressat in all denna hårdvara i ett litet paket med måtten 126 x 64 x 9 millimeter som väger 131 gram. Telefonen ligger bra i handen och känns varken för stor eller för liten. Tittar vi runt på telefonens utsida så hittar vi en 3,5 mm ljudutgång på telefonens topp och en micro usb-ingång på den nedre delen. På telefonens baksida hittar vi också hål för högtalaren. Under den löstagbara och aningen plastiga baksidan hittar vi simkortläsaren och en läsare för microsd-kort. Tack vare att du kan ta bort baksidan kan du också byta telefonens batteri, vilket har blivit allt mer sällsynt.

Även om telefonen ligger bra i handen så kan vi inte annat än anmärka på sladdrigheten i den. Optimus F5 är praktiskt taget 100 procent plast, vilket märks väl när du greppar den. Det är nästan så att telefonen böjs bara genom att du håller i den. Plastigheten är också väldigt tydlig när vi trycker på pekskärmen då det skapas ett irriterande knarr.

LG Optimus F5

Prestanda
Optimus F5 är inte precis en prestandabest. Speciellt om man jämför med HTC One och Samsung Galaxy S4. LG Optimus F5 är utrustad med systemkretsen MSM8960L från Qualcomm med en dubbelkärnig processor på 1,2 GHz, grafikprocessorn Adreno 225 och 1 GB arbetsminne.

I benchmarktester ser vi dock att Optimus F5 matchar surfplattan Nexus 7. I senaste versionen av Benchmarkprogrammet Antutu får båda enheterna runt 12 000 poäng. Jämförelsevis får dagens topptelefoner mellan 25 000 och 30 000 poängenheter i programmet. Men 12 000 räcker gott och väl för vardagssysslor. Vid navigation flyter enheten på utan några som helst problem och du kan köra majoriteten av apparna i Google Play utan att uppleva lagg. Vid tyngre spel till Android märks det att telefonen inte är den skarpaste kniven i lådan.

Funktioner
Optimus F5 kommer fulladdad med LGs egna exklusiva applikationer som ska underlätta användning av luren. På låsskärmen kan du komma åt fyra olika applikationer som du kan välja själv. Sedan kan du också se din kalender. Eftersom enheten kommer med Android 4.1.2 så kan du inte få några widgets på låsskärmen, så kalender, klocka och appgenvägar får duga. De medföljande apparna kommer du förhoppningsvis aldrig att öppna. Jag påstår inte att applikationer som Videoredigeraren, Ordlista eller Quick Translator är skräp, utan bara att det finns bättre
alternativ i Google Play.

I menylisten, som du får fram genom att svepa ner från toppen av skärmen, finns en rad olika användbara tillbehör och genvägar. Du kan snabbt och enkelt sätta på och stänga av nfc, bluetooth och surf. Sedan kan du också klicka på Quick Memo-knappen som gör att du kan göra snabba anteckningar eller rita på skärmen. I menylisten finns också fem stycken Qslide-program som lägger sig ovanför det program som du använder. Du kan få upp en kalender, anteckningar, videospelare, webbläsare och miniräknare.

Du kan dock bara ha två av dessa Qslide-appar uppe samtidigt, men eftersom skärmen är på 4,3 tum så kommer du inte ha någon anledning att ha fler än två aktiva ändå. Qslide är en användbar och smidig lösning. Det är dock tråkigt att det inte finns några användbara applikationer att köra samtidigt, typ meddelande, mail eller Google Now.

Omdöme
LG har lyckats skapa en billig 4g-lur som i vissa tillfällen lyckas spänna på musklerna. Problem dyker dock upp på batterifronten. Batteriet ligger på 2150 mAh, vilket borde räcka för användning av telefonen under en hel dag. Men eftersom 4g är världens största strömbov för tillfället så räcker batteriet knappt en dag om du använder telefonen aktivt. Stänger du dock av mobilsurf och allting som har med surf att göra så räcker batteriet betydligt längre. Att batteriet inte räcker är dock en större olägenhet som vi stör oss på.

Du får dock vad du betalar för. Optimus F5 är en billig telefon. Den är plastig, kameran är inte den bästa, bara 8 GB lagring och telefonen påminner designmässigt om LG:s Prada-telefon. Men vill du inte betala mer än 3000 kronor för en sprillans ny telefon så bör du hugga tag i närmsta Optimus F5 omgående.

LG Optimus F5
Processor: Qualcomm Krait, 1,2 GHz dual core.
Minne: 1 GB.
Lagring: 8 GB (går att utöka med micro sd-kort).
Skärm: 4,3 tum ips, 540 x 960 pixel.
Uppkoppling: 4g, 3g, 802.11b/g/n, gsm, nfc, bluetooth.
Kamera: 5 megapixel bak, 1,3 megapixel fram.
Operativsysten: Android 4.1.2.
Storlek: 12,6 x 6,4 x 0,9 cm.
Vikt: 131 g.
Pris: 2 700 kronor.

Plus: 4g, priset, överraskande bra prestanda
Minus: Byggkvaliteten, ingen blixt, batteritiden
Betyg:  (7 av 10)

LG Optimus F5 P875

Bästa pris just nu: 690 kr