Vi svenskar skickar allt färre sms och det är inte konstigt. Sms är en runt 20 år gammal teknik som bara klarar av en sak: Korta textmed­delanden.

I stället utmanas sms:en på allvar av smartphone-appar som Whatsapp.

Den tydligaste skillnaden är att du måste betala för sms medan Whatsapp-meddelanden är gratis. 

Text, bilder och ljud

Du kan förstås använda Whatsapp för att skriva text. Det går även att skippa tangent­bordet och i stället läsa in korta ljudmed­delanden.

whatsappMen det riktigt smarta är att du på ett enkelt sätt kan skicka bilder och videoklipp. Du kan välja en fil som redan ligger på telefonen – eller använda kameran.

En annan smart funktion är att du kan skicka ett ”visitkort” från din adressbok. Det går också att skicka över en platsangivelse. Ska du stämma träff går det alltså att skicka din aktuella position.

Skapa grupper

Om du vill hålla kontakten med flera personer samtidigt lär du också uppskatta funktionen Grupper. Du kan exempelvis skapa en grupp för familjen och en för kollegorna. När du har gjort det går det att skicka meddelanden till alla samtidigt.

För att börja använda Whatsapp installerar du appen på din smartphone och fyller i ditt telefonnummer. Telefonnumret blir alltså din identitet, och appen kopplas ihop med din ­telefonbok. Du behöver därmed inte själv hålla koll på vem som har Whatsapp, utan du ser det direkt i telefon­boken. Sedan är det bara att hoppas att dina vänner finns bland Whatsapps 300 miljoner användare.

De senaste åren har Whatsapp utvecklats och fått några smarta, nya funktioner. Du kan exempelvis använda appen för röst- och videosamtal – på samma sätt som exempelvis Skype. Du kan också kommunicera anonymt, eftersom samtalen har blivit krypterade.
Dessutom har den fått en efterlängtad webb-version. Med Whatsapp Web kan du använda datorn i stället för telefonen. För att det ska fungerar krävs det dock att du redan har appen installerad på mobilen. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning