Nya vindar blåser i videovärlden och så även hos Facebook. Den sociala medier-jätten har bestämt att de videosnuttar som syns i flödet hädanefter kommer att ha automatisk uppspelning av ljud. Tidigare har videoklippen bara gett läten ifrån sig när vi aktivt klickat på dem. Men så blir det alltså inte framöver.

Läs mer: Snart spelas Facebook-videor upp automatiskt – med ljudet påslaget

Det går dock att ändra på detta genom att peta i Facebooks inställningar. Till att börja med behöver du logga in på ditt Facebook-konto i en webbläsare. Gå sedan till Inställningar som du når via pilen längst upp till höger.

Nu väljer du Videoklipp. Alternativet hittar du längst ner till vänster. Här ska du kunna se ett val för automatisk uppspelning av videoljud i nyhetsflödet. Stäng av denna. Du kan även stänga av autouppspelning av videos helt, vilket gör att du får bättre kontroll över vad som visas och sparar på kuppen mobildata ifall du använder ett 3G- eller 4G-nät.

fb ljud

Om du använder en mobil som primär enhet för Facebook väljer du ikonen som består av tre streck (på IOS längst ner till höger, på Android längst upp till höger) och går till Inställningar som finns en bit ner. På IOS heter den kort och gott Kontoinställningar och på Android Appinställningar. Slå av automatisk uppspelning av videoljud och saken ska vara biff.

Precis som innan kan du slå av ljudet på din telefon och slipper då den störande autouppspelningen i ditt flöde.

Observera att funktionen inte rullats ut helt i Sverige, varav alternativet kan heta något helt annorlunda. Vi reserverar oss för eventuella översättningsfel och kommer att uppdatera guiden när vi har korrekt information.