Sony HDR-AS100V
HDR-AS100V är stilren och slimmad i järförelse med många konkurrerande actionkameror. det gör den lätt att slinka ner i en ficka. 

Även om 4k-upplösning är hetare än hetast på actionkameramarknaden, har Sony valt att inte låta HDR-AS100V filma med ultrahög upplösning. Även om det är lite tråkigt att inte kunna filma ultrahögupplöst med kameran så förlåter vi Sony illa kvickt när vi använt AS100 ett tag.

Konstruktion

På designfronten har det inte hänt några större förändringar hos AS100 jämfört med föregångaren AS30. Samma strömlinjeformade design som ger mindre luftmotstånd jämfört med Gopro Hero 3+ och liknande kameror. Själva kameran har måtten 81,5 x 46,5 x 24,2 mm, vilket är väldigt litet med tanke på hur mycket teknik som faktiskt sitter i kameran.

Med det vattentäta fodralet som följer med läggs det på ett par millimeter åt vardera håll, men kameran är fortfarande extremt liten och lätt även med skyddet. På kameran sitter det tre knappar som låter dig ändra inställningar. På enhetens undersida sitter två luckor där Sony har gömt microusb-ingång för laddning och överföring av filer, micro-hdmi samt en ingång för mikrofon.

Sony HDR-AS100V
Kontrollerna på sidan är få, men du styr kameran bäst med en app i mobilen.

Bildkvalitet

I kameran sitter det en Sonys egna Exmor R CMOS-sensor och framför denna ett Tessar-vidvinkelobjektiv. Kombinationen levererar en riktigt skarp och färgsprakande bild. Oavsett ljusförutsättningar. I mörker, eller i dåligt ljus, får vi en relativt skarp bild som verkligen inte är någon besvikelse. Men det är i under utomhusfilmning på dagtid som kameran verkligen presterar på topp.

Bildmässigt så presterar AS100 riktigt bra. Men det är ingenting som får oss att tappa hakan då föregångaren AS30 också gav oss riktigt bra videomaterial. Det som vi verkligen blir imponerade av är bildprocessorn som inte bara snabbt lyckas anpassa sig efter ljus, utan är också riktigt duktig på att stabilisera video. Sätter du fast kameran på huvudet, handleden eller på en bil med sugkoppsfästet så kommer du få en riktigt stabil video.

Trots att AS100 inte kan filma i 4k, så kan du välja mellan en rad olika upplösningar och framerates. Från 1 920 x 1 080 med 60 fps till 840 x 480 med 240 bilder per sekund. Det går alltså att skapa filmer med extrem slow motion-effekt. Även om 240 bilder per sekund är väldigt mycket, så är upplösningen ingenting att hänga i granen. Men som tur är kan du filma med 720p-upplösning i 120 bilder per sekund, vilket ger dig tillräckligt med bilder för att skapa riktigt trevliga sekvenser med kameran.

Sony HDR-AS100V
Med medföljande skalet blir kameran vattentät med klassningen IP58.

Hantering

Att koppla upp sin mobiltelefon eller surfplatta till kamerans wi-fi är lika enkelt som att klappa händerna. Nästan i alla fall. Har du en nfc-kompatibel platta eller telefon så kan du föra samman enheterna och du kastas illa kvickt iväg till den officiella kameraappen i Google Play Store. Sedan är det bara att använda din mobila enhet som en sökare till kameran.
Du kan skifta mellan videoläge, bildläge och timelapse-läge direkt i appen, samt också upplösning på videoupptagning. Men inte så mycket mer än så. Appen är fortfarande det svagaste kortet när det kommer till AS100, men den duger som en hjälpande hand när det kommer till riktning av kameran.

Omdöme

Sony HDR-AS100V är en av de absolut bästa actionkamerorna på marknaden idag. Kameran levererar riktigt bra och stabilt videomaterial oavsett om du filmar vansinnesfärder med bil eller bräda. Trots avsaknad av 4k blir det därför toppbetyg.

Sony HDR-AS100V
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Bildskärm: Ja
Anslutningar: Micro-usb, micro-hdmi, mic
Wifi-stöd: Ja
Videoformat: Mpeg4-AVC/H.264 XAVC S HD, 1080p, 60 fps, 720p, 120 fps.
Bildformat: Jpeg, 13,5 megapixlar
Sensor: 1/2,3-tum (7,76 mm) bakbelyst Exmor R® CMOS-sensor
Objektiv: Carl Zeiss Tessar-objektiv
Bländarvärde: F2,8
Medföljande tillbehör: Pannfäste, handledsfäste, vattentät skal
IP-klassning: IP-X4 (stänktålig, IP-58 med medföljande skal)
Batteri: Li-Ion, 3,6 V, 1 240 mAh
Minneskort: Micro SD, M2
Övrigt: Stereomikrofon, tri-pod-skruvhål,
Storlek: 24,2 × 46,5 × 81,5 mm
Vikt: 92 gram
Pris: 2 700 kr

Plus: Grym bildkvalitet. Lättviktare.
Minus: Appen lämnar lite att önska.

Betyg: 9 av 10

Sony Action Cam HDR-AS100V

Bästa pris just nu: 1775 kr