Asus ET2321
ET2321 är ytterligare en i raden av allt i ett-datorer med pekskärm. Med medföljande mus och tangentbord går det dock bra att köra helt traditionellt om du hellre vill.

Asus brukar vara duktiga på att göra det där lilla extra med sina datorer. Trycka dit en bättre skärm eller snabbare processor än konkurrenterna till ett fördelaktigt pris, experimentera med formfaktorer och design, eller bara tokpressa priset på sina budgetmodeller.

Inget av det här verkar stämma för ET2321, nya allt i ett-modellen som sålts lite i smyg sedan tidigare i år, men som vi tyvärr missade att testa. Men den är i allra högsta grad fortfarande aktuell. Så vi blev nyfikna och tog in en för test.

Konstruktion

ET2321 är en i allmänhet bra dator. Designen är sober och diskret, med hela datorn placerad bakom skärmpanelen. Det gör att den är lite bulligare än en del andra allt-i-ett vi sett på senare tid. Framtill är det heltäckande svart glas och liten metallkant nertill.

På skärmens undersida sitter skärminställningsknappar, sd-kortläsare en usb-port och hörlur- och mikrofon-utgångar. De var lite svåra att upptäcka och syns endast tack vare mycket diskreta symboler i skärmens underkant.

Alla andra portar sitter på ena sidan baktill. En usb 3-port går åt till en mottagare för trådlöst tangentbord och mus, vilka bägge är välbyggda och funkar bra att jobba med. Det kan vara bra att byta ut musen om du har stora händer. Den är rätt minimal i måtten.

Skärmfoten har fast höjd och skärmen går att vinkla lite bakåt och framåt, men det är allt. Här finns ingen möjlighet att höja och sänka, vrida på högkant eller fälla ned i horisontellt läge, som Asus egna ET2300I som blev vår testvinnare i ett tidigare stort allt i ett-test.

Asus ET2321
Snygg men stel. Datorn och skärmen hänger i en fot som ger ett elegant intryck, men som inte går att justera särskilt mycket.

Prestanda

Prestanda kan vid en snabb anblick verka imponerande, en Intel Core i7-processor, Geforce-grafik, ssd och 8 gigabyte minne. Processorn och grafiken är dock inte så kraftfull, utan samma mobila modeller vi hittar i många notebook-modeller. Det är bra nog jobbprestanda, och grafikkortet gör ett godkänt jobb i spel om man inte har för höga krav på effekter och framerate. Men det är långt ifrån vad man förväntar sig av en stationär dator med Core i7 och Nvidia-grafik på skrivbordet.

Vi väntar fortfarande på tillverkaren som slår till och bygger en bra (men kanske lite tjock) allt-i-ett med desktop-komponenter, och medföljande prestanda. Här känns det mer som om man pluggat in en mellanklass-notebook, eller en lite dyrare ultrabook, i en extern skärm. De två sista punkterna, snabb lagring och mycket minne är helt klart ett plus.

Framför allt får du både 128 gigabyte ssd för Windows och program, och en terabyte vanlig disk för masslagring. Det ser vi inte ofta i annat än riktigt påkostade skrivbordsdatorer, så det uppskattas. Det finns också andra varianter av ET2321 utan ssd, eller med annan processor, då i lite olika prisklass.

Bildskärm

Skärmen är bra men återigen inget spektakulärt. Det är en ips-panel med 1080p hd-upplösning och all pekfunktion Windows 8 behöver. Skärmytan är lite ”seg” att svepa med med fingertopparna, så en del dra-släpp-rörelser kan fallera. För enklare pek och skärmsvepningar funkar den väl godkänt.

Det enda rejäla minustecknet för ET2321 är dess inbyggda högtalare. De har ingen vidare diskant, och ett märkligt dämpat mellanregister. Nu är det inte något som vi ger stort minustecken på för en stationär pc, det är ju trots allt lätt att skaffa ett par billiga och helt ok externa högtalare.

Eller ett par dyra och fantastiska om man är på det humöret. Asus har en bra och enkel funktion för att växla mellan ljudprofiler (musik, film med mera) och göra bas- och diskantinställningar, vilket kommer till sin rätt om man ansluter högtalare eller lurar till hörlursutgången.

Omdöme

Vår testade modell av ET2321 kostar drygt 10 000 kronor. Det kan vara en rejäl summa pengar för den som vill köpa dator, och ofta har man fel förväntningar på datorn. Det är lätt att tankarna går till maxad prestanda, men här är just farten beskedlig, men andra kvaliteter bättre, som bildskärmen och diskarna.

Allt som allt tycker vi att datorn är hyfsat värd pengarna. Ett tryggt och absolut inte dåligt köp. Hade vi fått önska hade vi betalat ett par tusen till för samma dator med qhd-skärm istället.

Asus ET2321INTH-B031Q
Tillverkare: Asus, www.asus.se
Processor: Intel Core i7 4500U, 2,4 GHz dual core.
Grafik: Nvidia Geforce GT 740M, 1 GB.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd + 1 TB hdd, sd-kortläsare.
Dvd: Dvdrw.
Bildskärm: 23 tum ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter, multitouch.
Ljusstyrka, bildskärm: 187 cd/m2.
Anslutningar: 3x usb 3.0, 2x usb 2.0, lan, hdmi in, hdmi ut, hörlur, mikrofon, subwoofer.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.
Operativsystem: Windows 8.1.
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord.
Strömförbrukning: 37–75 W.
Ljudnivå: 35-38 dBa.
Storlek: 57 x 20 x 43,8 cm.
Pris: 10 500 kronor.

Prestanda
Cinebench, processor: 2,92 poäng
Cinebench, grafik: 11,60 fps
Disk, läsning (ssd): 284,1 MB/s
Disk, sökning (ssd): 0,2 ms

Plus: Diskret design. Generöst med diskplats. Tyst i drift.
Minus: Inga topprestanda. Trista högtalare.