Artikeln uppdaterad 2016-06-23 med nyheter i kommande Windows Anniversary Update


När kommer Windows 10 kosta pengar?

Om du har Windows 7 eller senare kan du uppdatera Windows 10 helt kostnadsfritt. Från och med 30 juli blir det inte längre kostnadsfritt.


Vad kommer det att kosta efter 30 juli?

Än så länge finns det inte något officiellt svenskt pris för Windows 10 men Microsoft har bekräftat att det kommer att kosta 199 dollar för Windows 10 Professional OEM, vilket motsvarar 2 100 kronor om vi lägger på svensk moms. Windows 10 Home OEM hamnar på 119 dollar, motsvarande 1 300 kronor, inklusive moms.

Jag vill inte uppdatera till Windows 10. Hur stänger jag av aviseringarna?

Den 29 juli kommer dialogrutorna som berättar att du kan uppdatera till Windows 10 att försvinna. Vill du få bort aviseringarna innan dess finns det två alternativ.

Det enklaste är om du börjar klicka på Datorkonfiguration och sedan på Policyer. Gå sedan till Administrativa mallar och klicka på Windows-komponenter, och sedan på Windows Update. Slutligen dubbeklickar du på Stäng av uppgraderingen till den senaste versionen av Windows via Windows Update och väljer Aktivera.

Det går också att göra detta genom Windows-registret, men då rekommendar Microsoft att du först säkerhetskopierar registret innan, utifall att det skulle uppstå problem. Ange HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate som undernyckel och DisableOSUpgrade = 1 som DWORD-värde.

Mer information om hur du stänger av Windows 10-uppdateringen hittar du på Microsofts sajt.